Chcesz wzmocnić odporność na zimę? Wypróbuj ten wywar z przepisu babci
Okres jesienno-zimowy znacząco obniża odporność organizmu. Źle na niego wpływają nagłe zmiany temperatur, coraz krótsze dni, małe ilości dostarczanej witaminy D oraz zmęczenie. Mimo tych niesprzyjających warunków jest możliwe uchronienie się od choroby. Jak to zrobić? Skorzystaj z przepisu babci, który stosowany jest od lat. Wykorzystasz do niego jedynie pędy malin.
Wcale nie trzeba wydawać ogromnych sum pieniędzy na suplementy, które mają uchronić od chorób. Nic tak dobrze nie wesprze odporności, jak domowe i naturalne przepisy. Okazuje się, że wystarczy udać się do ogrodu i to stamtąd zaczerpnąć składników na leczniczą miksturę.
Nasze babcie na poprawę odporności i ochronę przed atakiem wirusów korzystały z pędów maliny, czyli po prostu z gałązek z krzaczków. Nawet jeśli są one teraz uschnięte, to nic to nie zmienia, bo wciąż są wartościowe. Nadal mają w sobie moc witamin i potrzebnych związków, które uwolnią się podczas zaparzania.
W celu zrobienia naparu zbieramy z krzaka maliny część pędów. Te następnie delikatnie oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Patyki osuszamy i tniemy na małe kawałki, które będą przypominać herbatę. Tak przygotowane pędy maliny wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą. Całość gotujemy na małym ogniu przez od 20 do 30 minut.
W zależności od tego, jak bardzo uschnięte są zebrane pędy, to kolor czy smak naparu może się różnić. Jego skład i właściwości będą jednak niezmienne. Miksturę najlepiej spożywać na ciepło. Jeśli smak herbaty jest gorzki, można ją dosłodzić cukrem.
Czytaj także: Zalej wrzątkiem i pij kilka łyżeczek dziennie. Wyleczysz obolałe gardło w 3 dni
W taki sposób przygotowany napar z pędów malin dostarczy do organizmu garbników. To związki wykazujące działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwdrobnoustrojowe. W efekcie znacząco wzmocnią odporność.
Dodatkowych właściwości przeciwzapalnych dostarczą kwasy fenolowe. Wpłyną one również antyoksydacyjnie i zwalczą szkodliwe działanie wolnych rodników. Zawartość olejków eterycznych natomiast rozgrzeje, tym samym wzmagając potliwość.
Takie właściwości herbaty z pędów malin sprawiają, że należy ją spożywać nawet codziennie, jako suplement. Dzięki temu przez całą zimę pozostaniemy w zdrowiu. Napar powinien być także przyjmowany przez osoby przeziębione. Znacząco przyspieszy leczenie chorób górnych dróg oddechowych czy kaszlu.
Zobacz też:
Ten trik ochroni cię przed złodziejami na cmentarzu. Nigdy więcej nie zabiorą ci lampionu
Kiszona kapusta nie tylko do obiadu. Możesz użyć jej w trakcie sprzątania
Robisz to z grzybami przed suszeniem? Nie dziw się, że pleśnieją