Reklama
Reklama

Cebulę przechowuj tylko w ten sposób. Będzie świeża i smaczna do wiosny

Cebula potrafi zachować świeżość przez długie miesiące pod warunkiem, że zapewnimy jej odpowiednie warunki przechowywania. Dzięki kilku prostym zasadom, nawet po zakończeniu sezonu, cebula może być doskonałym składnikiem w kuchni przez całą zimę. Jak więc zadbać o to, by cebula nie straciła swoich właściwości i była smaczna aż do wiosny? Zdradzamy kilka sprawdzonych metod.

Właściwie przechowywana cebula, w ciemnym, chłodnym i dobrze wentylowanym miejscu, może przetrwać od 4 do 6 miesięcy. W niektórych przypadkach, przy idealnych warunkach, zachowuje swoją świeżość nawet do 8 miesięcy.

Selekcja i przygotowanie cebuli do przechowywania

Zanim przystąpisz do przechowywania cebuli, przeprowadź bardzo dokładną selekcję. Pozbądź się wszystkich uszkodzonych i miękkich egzemplarzy oraz tych, które wykazują oznaki kiełkowania. Cebula, która zaczęła kiełkować, nie nadaje się do długoterminowego przechowywania, ponieważ jej smak i konsystencja ulegają pogorszeniu.

Cebula nadaje się do przechowywania tylko wtedy, gdy jest twarda i jędrna, a jej skórka nie nosi żadnych śladów uszkodzeń. Powinniśmy również zwrócić uwagę na korzenie cebuli - jeśli są widoczne, należy je delikatnie przyciąć, ponieważ w ten sposób zminimalizujemy ryzyko rozwoju pleśni.

Jakie pojemniki wybrać do przechowywania cebuli?

Pojemniki do przechowywania cebuli, powinny zapewniać warzywom odpowiednią cyrkulację powietrza i nie zatrzymywać wilgoci. Najlepiej sprawdzą się drewniane skrzynki, w których cebula będzie miała wystarczająco dużo przestrzeni i będzie mogła "oddychać". Dobrą opcją może okazać się również wiklinowy koszyk czy jutowy worek.

Cebulę powinniśmy przechowywać oddzielnie od innych warzyw. Są one bardzo wrażliwe na obecność etylenu, substancji gazowej, którą wydziela cebula. Etylen może przyspieszyć proces dojrzewania innych warzyw i owoców, powodując ich szybsze psucie. Dlatego, aby zachować świeżość cebuli jak najdłużej, najlepiej umieścić ją w pojemniku, który nie będzie miał kontaktu z ziemniakami, jabłkami czy pomidorami.

Nie przechowuj cebuli w lodówce

Jednym z najczęstszych błędów jest przechowywanie cebuli w lodówce. Choć może się to wydawać praktycznym rozwiązaniem, to w rzeczywistości jest to najgorszy wybór. Wilgotność, którą generuje lodówka, może szybko przyspieszyć proces gnicia cebuli. Ponadto, cebula wydziela etylen, który ma działanie przyspieszające dojrzewanie innych warzyw i owoców i w rezultacie może pogorszyć ich jakość.

Zobacz również: Co zrobić, aby miód nie stracił swoich wartości odżywczych? Pamiętaj o tym

Lodówka nie zapewnia również odpowiedniej temperatury. Cebulę powinniśmy przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu, z temperaturą w granicach od 4 do 10 stopni Celsjusza.

Gdzie najlepiej przechowywać cebulę?

Idealnym miejscem do przechowywania cebuli jest chłodna piwnica, spiżarnia lub strych. Pomieszczenie musi być suche i dobrze wentylowane - w takich warunkach cebula zachowa świeżość przez kilka miesięcy. Jeśli nie masz dostępu do piwnicy, a strych również nie spełnia tych warunków, spróbuj znaleźć inne chłodne, ale suche miejsce w swoim domu.

Musimy jednak cały czas pamiętać o tym, że temperatura nie może być ani zbyt niska, ani zbyt wysoka. Temperatura poniżej 0°C może sprawić, że cebula zacznie się psuć, natomiast powyżej 10°C przyspieszy jej proces kiełkowania. Jeżeli cebula ma dostęp do świeżego powietrza, nie ma ryzyka, że ulegnie nadmiernej wilgoci i zacznie gnić.

Zobacz też:

Tę kawę możesz pić wieczorem. Zaśniesz szybciej, niż zazwyczaj

Moja babcia zawsze robiła to ze ściereczkami kuchennymi. Aż pachniały czystością

Nadawaj paczki w tych godzinach. Dotrą do odbiorców szybciej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki