Banany ciemnieją? Przechowuj je w ten sposób, a będą świeże dwa razy dłużej
Banany to jedne z naszych ulubionych owoców, które są dostępne przez cały rok. Zdarza się jednak, że na kupionych owocach już po dwóch dniach od przysienia ze sklepu robią się czarne plamki. Jak uniknąć szybkiego czernienia bananów i przedłużyć ich świeżość?
Banany należą do bardzo zdrowych owoców. Stanowią doskonale źródło potasu, magnesu oraz wapnia, zawierają również spore ilości witamin C, A, E oraz witamin z grupy B. Nie rosną jednak w naszym klimacie, co oznacza, że przed dotarciem na sklepowe półki, muszą przebyć długą drogę. Z tego powodu zazwyczaj z drzew zrywa się jeszcze zielone banany, które powoli dojrzewają i na długo pozostają świeże. Czasem jednak zdarza się, że po zakupie szybko zaczynają ciemnieć.
Banany o intensywnej, żółtej barwie, których skórka pokryta jest drobnymi, ciemnymi plamkami to najbardziej dojrzałe owoce, jakie znajdziemy w sklepie. Posiadają one zdecydowanie słodszy smak, wybierając je należy jednak pamiętać, że mają one krótki termin ważności i już po upływie 1-2 dni mogą nie nadawać się do zjedzenia.
Świetnie jednak sprawdzą się jako składnik koktajlu, deseru czy ciasta, a nawet dodatek do owsianki. Co ciekawe, mocno dojrzałe banany posiadają najwięcej antyoksydantów, są więc wyjątkowo zdrowe.
Ciemnienie skórki bananów spowodowane jest wydzielaniem przez owoce etylenu, czyli hormonu roślinnego stymulującego dojrzewanie. Jest to więc naturalne i bezpieczne dla człowieka zjawisko, które świadczy o tym, że owoce należy szybko zjeść.
Aby owoce dłużej zachowały świeżość należy właściwie je przechowywać - najlepiej sprawdzi się suche, zacienione i przewiewne miejsce. Co ważne, banany najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie zaleca się umieszczania ich w lodówce, ponieważ wtedy tracą witaminy, a dodatkowo po wyjęciu, szybciej ciemnieją.
Osoby, które chcą uniknąć czernienia bananów, mogą zastosować prostą i skuteczną metodę. Wystarczy szczelnie owinąć końcówkę owocu folią spożywczą, która spowalnia wytwarzanie etylenu. Dzięki temu można przedłużyć świeżość owoców nawet o 5 -6 dni. Warto również trzymać banany z dala od innych dojrzewających owoców, które także wytwarzają etylen.
Zobacz też:
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału