Reklama
Reklama

Zrób to, gdy tulipany przekwitną, a za rok znów obsypią się kwiatami

Tulipany mogą kwitnąć na biało, żółto, pomarańczowo, czerwono, fioletowo czy różowo. Dostępne są też w różnych odcieniach, a ponieważ pojawiają się wcześnie, są uznawane za symbol wiosny. Choć kwitną krótko, możemy przedłużyć ich kwitnienie pewną domową metodą. Warto też wiedzieć, co zrobić z nimi po przekwitnięciu, by za rok znów rozwinęły kwiaty.

Tulipany to popularne rośliny cebulowe, należące do rodziny liliowatych. Wyróżniają się sztywną, prostą, przeważnie gładką łodygą. Mają szarozielone, dość duże liście, a ich kwiaty mogą być bardzo zróżnicowane.

Są pełne lub pojedyncze, o gładkich lub postrzępionych płatkach i różnią się od siebie również kolorem czy odcieniem. Mogą być jednobarwne, dwubarwne, a nawet wielobarwne. Są największą ozdobą tych ciekawych roślin, będących symbolem wiosny. Warto wiedzieć, co zrobić z przekwitłymi tulipanami. Lepiej bowiem ich nie wyrzucać.

Co zrobić z tulipanami po przekwitnięciu? Tak o nie zadbasz

Tulipany to popularne kwiaty, będące symbolem wiosny. Kwitną przeważnie tylko przez kilkanaście dni w roku — zwykle w marcu lub kwietniu. Warto jednak wiedzieć, że liście i pędy tulipanów zamierają dopiero w czerwcu. Rośliny te kończą swój okres kwitnienia w maju, po czym ich płatki zaczynają opadać, a łodygi się pochylają. Kiedy jednak zaczynają marnieć, nie wolno zapominać o dalszym ich podlewaniu. W ten sposób utrzymujemy przy życiu cebulki, które możemy dzięki temu wykorzystać w kolejnym roku.

Kiedy na roślinie nie będzie już płatków, ścinamy górną część łodygi. W czerwcu możemy zabrać się za wykopywanie cebulek z ziemi. Następnie umieszczamy je w skrzynce czy pojemniku i przenosimy w suche, ciemne miejsce. W takich warunkach cebulki przetrwają do kolejnego roku, kiedy to będziemy mogli je wykorzystać i znów cieszyć się pięknymi kwiatami. 

Czytaj też: Drzewka w ogrodzie nie chcą rosnąć? Zastosuj metodę ogrodnika, nim zmarnieją 

Domowa odżywka do tulipanów. Tak przedłużysz ich kwitnienie

Warto wiedzieć, że istnieje sposób na przedłużenie okresu kwitnienia tulipanów. W dodatku jest to dosyć proste — nie trzeba wcale wspomagać się profesjonalnymi odżywkami czy nawozami. Wystarczy wykorzystać coś, o co łatwo w każdej kuchni — wodę po gotowaniu warzyw. Płyn ten zawiera liczne minerały, witaminy i skrobię. Podlewając tulipany podobnym wywarem, dostarczamy im niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników.

Woda po gotowaniu warzyw — ale też makaronu czy ryżu — dodatkowo pomoże wzmocnić ich ochronę przed szkodnikami czy chorobami. Do wywaru nie trzeba niczego dodawać — wystarczy zaczekać aż przestygnie i po prostu podlać nim kwiaty.

Zobacz też:

Podlewasz rośliny doniczkowe taką wodą? To może być poważny błąd

Przycinasz krzewy zimą? Te zdecydowanie omijaj, bo możesz je uszkodzić

To najlepszy kwiat na Dzień Babci. Sprawdź, jak go pielęgnować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kwiaty | pielęgnacja roślin