Zamiast wyrzucać, zakop to w ogrodzie. Rośliny będą ci wdzięczne
Nie potrzebujesz drogich nawozów, by przygotować rośliny do zimy i wspomóc ich wzrost wiosną. Warto zdecydować się na tanią alternatywę i wykorzystać odpadki, które mamy w kuchni. Jakich resztek można użyć i jak zrobić z nich naturalny nawóz? Podpowiadamy.
Jesienią w ogrodzie nadal jest sporo prac, które należy wykonać przed nadejściem zimy. Rośliny muszą bowiem w spokoju przetrwać niesprzyjający okres, aby z pełną energią rozpocząć wzrost, gdy nadejdzie wiosna. Istnieje wiele sposobów na poprawę stanu gleby. W tym również takie, które nie będą nas nic kosztować. W ogrodzie możemy na przykład zakopać resztki. Jak to wpłynie na podłoże i dlaczego warto?
Odpadki, które zwykle lądują w koszu, mogą okazać się prawdziwym skarbem dla roślin w ogrodzie. W niektórych z nich znajdziemy ważne składniki mineralne, które — gdy zakopiemy je w ogrodzie jesienią — będą powoli rozkładać się przez zimę i wiosną pomogą roślinom zdrowo oraz szybko się rozwijać.
Ziemia będzie miała czas w naturalny sposób nasycić się ważnymi składnikami mineralnymi. Jeśli odpowiednio je podamy, nie wymyje ich deszcz, ani nie zostaną wykopane przez zwierzęta. To ekologiczny sposób na pozbycie się niektórych resztek i tania metoda wsparcia roślin ogrodowych.
Naturalny nawóz do ogrodu najlepiej wykonać ze skorupek jaj, skórek bananów czy fusów z kawy. Wszystkie te produkty dodadzą roślinom energii do rozwoju.
Skórki bananów to skarbnica potasu i fosforu, które wspierają kwitnienie i owocowanie roślin. Fusy z kawy zawierają z kolei magnez, potas i azot. Trzeba tylko pamiętać, by wymieszać je z ziemią, żeby nie wyschły i nie stwardniały. W skorupkach jaj z kolei znajdziemy mnóstwo wapnia, który pomoże zapobiec zakwaszeniu gleby.
Nie trzeba mieszać resztek kuchennych z kompostem. Wystarczy przygotować odpadki kuchenne i wybrać miejsca w ogrodzie, w których wiosną chcemy posadzić warzywa czy kwiaty. Co musimy zrobić później?
- W podłożu wykonujemy dołki lub rowki o głębokości około 15-20 cm. Ważne, by trzymać się tej głębokości, ponieważ resztki sięgną do korzeni roślin, a jednocześnie będą zabezpieczone przed wykopaniem przez zwierzęta.
- Równomiernie rozkładamy wysuszone, rozdrobnione resztki w przygotowanych dołkach.
- Resztki, które trafiły do dołków, należy przysypać ziemią i lekko ugnieść.
To już wszystkie czynności, jakie musimy wykonać. Resztki rozłożą się w ogrodzie dzięki mikroorganizmom, a wiosną będą wspierać zdrowy rozwój roślin.
Nie wszystko, co jest dla nas zbędne, może trafić do ogrodu. Powinny się tam znaleźć wyłącznie resztki roślinne, ponieważ mięso, nabiał czy tłuszcze mogłyby zwabić szkodniki.
Naturalny nawóz najlepiej przygotować z takich produktów, jak skórki bananów, fusy z kawy czy skorupki jaj. Skórki najlepiej jednak wcześniej pokroić, fusy osuszyć, a skorupki z jaj rozdrobnić. W ten sposób wiosną powstanie pełnowartościowy nawóz, który pomoże roślinom zdrowo się rozwijać.
Zobacz też:
Zbliża się termin tego zabiegu w sadzie. Ochroni drzewka owocowe
Podsyp tym róże jeszcze w listopadzie. Bez problemu przetrwają zimę
Skrzydłokwiat ciągle usycha? Ta roślina jest równie ładna, a łatwiejsza w uprawie