Reklama
Reklama

Wysiej tę roślinę w kwietniu, a w czerwcu zaleje balkon pięknymi, jadalnymi kwiatami

Wiosna to idealny czas na wysiewanie kwiatów, które będą cieszyć nasze oko bujnymi kwiatami latem. Warto już teraz zasiać nasturcje, żeby później ozdobiły balkon, taras czy altanę. Te rośliny oprócz pięknego wyglądu zachwycają także jadalnymi owocami o właściwościach leczniczych. Sprawdź najważniejsze informacje o nasturcji.

Nasturcja to chętnie uprawiana roślina jednoroczna, która kwitnie pięknie i długo. Urozmaica wygląd zielonego zagajnika, zachwycając kwiatami o żółtych i pomarańczowych barwach

Początkujący ogrodnicy będą zachwyceni tą rośliną, ponieważ jest prosta w uprawie. Nie wymaga ani specjalnego podłoża, ani nawożenia. Ponadto uodparnia się na lekkie przesuszenie. Ponadto jej kwiaty można wykorzystać w kuchni

Kiedy i jak siać nasturcję? Możliwe są dwa terminy

Nasturcję możemy siać zarówno do gruntu, jak i do doniczek. W pierwszej sytuacji tę czynność wykonujemy w drugiej połowie maja, gdy gleba będzie trochę nagrzana. W tym celu wrzucamy po 2-3 nasiona do dołków w odstępach wynoszących 20-30 cm. Kwiaty pojawią się od drugiej połowy lipca do października

Jeśli jednak chcemy, żeby kwiaty pojawiły się już w czerwcu, to nasturcję wysiewamy do doniczek w kwietniu. Stawiamy je w widnym pomieszczeniu, o temperaturze powyżej 18 stopni Celsjusza, pamiętając o umiarkowanym podlewaniu. Roślinę wystawiamy na zewnątrz np. na balkon w połowie maja, aby uniknąć niebezpiecznych przymrozków. 

Wykorzystanie nasturcji w kuchni i jej zdrowotne właściwości

Nasturcja jest jadalną rośliną. Ma nieco ostry smak, porównywalny do rzodkiewki, rzeżuchy czy rukoli. Warto ją wyhodować, aby wykorzystać jej potencjał w kuchni. 

Tę roślinę często wykorzystuje się do zdobień talerzy z różnymi daniami. Warto urozmaicić nią zarówno wygląd, jak i smak sałatek. Kiedy zakwitnie, można zebrać i zamarynować jej owoce na "polskie kapary". Z kolei jej jadalne liście mogą stanowić dodatek do sałatek, kanapek i domowego pesto

Nasturcja ma działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wzmacnia odporność, łagodzi choroby skóry, a także infekcje układu oddechowego i moczowego. Dawniej jej sok służył do leczenia liszaja i opryszczki. Z kolei kąpielami leczono łuszczycę i trądzik. Oprócz tego pomaga w zwalczaniu łojotoku i łupieżu. Może też przyspieszyć wzrost włosów i poprawić ich kondycję. 

Zobacz też:

Nie wyrzucaj spleśniałych pomidorów. Wykorzystasz je w ten sposób

Nie musisz wydawać pieniędzy na krzaczki lawendy. W ten sposób zdobędziesz sadzonki

Zanim posadzisz cebulę, namocz ją w tym. Wiosną zbierzesz duże główki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pielęgnacja roślin | sadzenie