Reklama
Reklama

W kwietniu zacznij podlewać tym rabarbar. Obrodzi jak nigdy wcześniej

Chcesz w maju cieszyć się soczystym i aromatycznym zbiorem rabarbaru? W takim razie już w kwietniu zacznij dokarmiać tę roślinę. Ma ona ogromny apetyt na konkretne składniki odżywcze. Znajdziesz je w odżywce, na którą nie wydasz ani grosza. Wystarczy, że wykorzystasz pewien odpad kuchenny.

Rabarbar ochoczo wykorzystujemy w kuchni. Pieczemy z nim ciasta lub robimy z niego kompoty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się jego łodygami posypanymi cukrem. Ta roślina odwdzięczy się soczystymi i aromatycznymi plonami tylko wtedy, gdy zaczniemy dokarmiać ją w kwietniu. Poczęstuj ten okaz odżywką ze skórek bananów. Sprawdź prosty przepis na nią i natychmiast przystąp do działania. Zostało ci mało czasu. 

Dlaczego warto stosować odżywkę ze skórek bananów do rabarbaru?

Już po dwóch nawożeniach rabarbaru odżywką ze skórek bananów zauważymy efekty. Wygląd łodyg ulegnie znacznej poprawie. Staną się grube, jędrne, soczyste, a ich barwa będzie intensywnie zielona. 

Wszystko dzięki minerałom zawartym w tym nawozie. Mowa o potasie, fosforze, wapniu, magnezie, sodzie, a także naturalnych cukrach i witaminach. Jak te składniki działają na roślinę?

Potas sprawia, że łodygi stają się jędrne. Oprócz tego poprawia ich smak oraz reguluje gospodarkę wodną. Fosfor wzmacnia korzenie i wspiera procesy metaboliczne. Z kolei wapń, magnez i sód wspomagają ogólny rozwój rośliny, a pozostałe składniki odpowiadają za stymulowanie mikroorganizmów w podłożu, dlatego poprawiają jego strukturę i żyzność. 

Po zbiorach rabarbar szybko zregeneruje się i wypuści nowe pędy. Polecamy więc nawożenie tego okazu co dwa tygodnie, zaraz po intensywnych deszczach, aby składniki odżywcze jak najlepiej wchłonęły się w ziemię. Gdy nie ma opadów, to po podlewaniu możemy spulchnić podłoże wokół rośliny. 

Trzy przepisy na odżywkę ze skórek bananów do rabarbaru

Skórki bananów można wykorzystać aż na trzy sposoby w nawożeniu rabarbaru. O jakich mowa?

  • Nawóz fermentujący

Kroimy 3 skórki bananów na małe kawałki. Następnie wrzucamy je do jednolitrowego słoika i zalewamy letnią, przegotowaną wodą.  Naczynie odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce - w tym czasie zacznie fermentować. Następnie przecedzamy nawóz i rozcieńczamy go z wodą w proporcji 1:1. Tak przygotowanym płynem podlewamy roślinę od kwietnia do czerwca. 

  • Ekspresowa odżywka

W tym przypadku blendujemy odpad  z 2 bananów i zalewamy go 1 l letniej wody. Taką odżywką podlewamy rabarbar po uprzednim rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:1. 

  • Nawóz bez wody

Możemy też zakopać skórki bananów w glebie, na której rośnie roślina. Nawóz bez wody działa wolniej niż ten wodny, jednak przez długi czas dostarcza składniki mineralne - zostają uwalniane stopniowo. 

Zobacz też:

Obok tej rośliny nie sposób przejść obojętnie. Kwiecień to idealny czas, żeby rozpocząć jej uprawę

Widzisz to na gałązkach pomidorów? Przez błahy błąd możesz pożegnać plony

Zrób to z bzem w kwietniu. Będzie tonął w kwiatach przez wiele lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | nawożenie