W kwietniu zacznij podlewać tym rabarbar. Obrodzi jak nigdy wcześniej
Chcesz w maju cieszyć się soczystym i aromatycznym zbiorem rabarbaru? W takim razie już w kwietniu zacznij dokarmiać tę roślinę. Ma ona ogromny apetyt na konkretne składniki odżywcze. Znajdziesz je w odżywce, na którą nie wydasz ani grosza. Wystarczy, że wykorzystasz pewien odpad kuchenny.
Rabarbar ochoczo wykorzystujemy w kuchni. Pieczemy z nim ciasta lub robimy z niego kompoty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się jego łodygami posypanymi cukrem. Ta roślina odwdzięczy się soczystymi i aromatycznymi plonami tylko wtedy, gdy zaczniemy dokarmiać ją w kwietniu. Poczęstuj ten okaz odżywką ze skórek bananów. Sprawdź prosty przepis na nią i natychmiast przystąp do działania. Zostało ci mało czasu.
Już po dwóch nawożeniach rabarbaru odżywką ze skórek bananów zauważymy efekty. Wygląd łodyg ulegnie znacznej poprawie. Staną się grube, jędrne, soczyste, a ich barwa będzie intensywnie zielona.
Wszystko dzięki minerałom zawartym w tym nawozie. Mowa o potasie, fosforze, wapniu, magnezie, sodzie, a także naturalnych cukrach i witaminach. Jak te składniki działają na roślinę?
Potas sprawia, że łodygi stają się jędrne. Oprócz tego poprawia ich smak oraz reguluje gospodarkę wodną. Fosfor wzmacnia korzenie i wspiera procesy metaboliczne. Z kolei wapń, magnez i sód wspomagają ogólny rozwój rośliny, a pozostałe składniki odpowiadają za stymulowanie mikroorganizmów w podłożu, dlatego poprawiają jego strukturę i żyzność.
Po zbiorach rabarbar szybko zregeneruje się i wypuści nowe pędy. Polecamy więc nawożenie tego okazu co dwa tygodnie, zaraz po intensywnych deszczach, aby składniki odżywcze jak najlepiej wchłonęły się w ziemię. Gdy nie ma opadów, to po podlewaniu możemy spulchnić podłoże wokół rośliny.
Skórki bananów można wykorzystać aż na trzy sposoby w nawożeniu rabarbaru. O jakich mowa?
- Nawóz fermentujący
Kroimy 3 skórki bananów na małe kawałki. Następnie wrzucamy je do jednolitrowego słoika i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Naczynie odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce - w tym czasie zacznie fermentować. Następnie przecedzamy nawóz i rozcieńczamy go z wodą w proporcji 1:1. Tak przygotowanym płynem podlewamy roślinę od kwietnia do czerwca.
- Ekspresowa odżywka
W tym przypadku blendujemy odpad z 2 bananów i zalewamy go 1 l letniej wody. Taką odżywką podlewamy rabarbar po uprzednim rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:1.
- Nawóz bez wody
Możemy też zakopać skórki bananów w glebie, na której rośnie roślina. Nawóz bez wody działa wolniej niż ten wodny, jednak przez długi czas dostarcza składniki mineralne - zostają uwalniane stopniowo.
Zobacz też:
Obok tej rośliny nie sposób przejść obojętnie. Kwiecień to idealny czas, żeby rozpocząć jej uprawę
Widzisz to na gałązkach pomidorów? Przez błahy błąd możesz pożegnać plony
Zrób to z bzem w kwietniu. Będzie tonął w kwiatach przez wiele lat