Twoje ogórki są gorzkie? Doświadczony działkowiec zdradza, gdzie leży błąd
Nic nie dorówna warzywom wyhodowanym we własnym ogrodzie. Czasem mimo starań, ogórki mogą zachwycać swoim wyglądem, ale nie smakiem, który jest przecież najważniejszy. Co zrobić, gdy są gorzkie? Wcale nie chodzi o odmianę czy rodzaj ziemi. Błąd tkwi w zupełnie czymś innym. Doświadczony działkowiec wyjaśnia problem.
Twoje ogórki na pierwszy rzut oka wyglądają na zdrowe i jędrne, jednak już po pierwszym kęsie odczuwasz goryczkę? Przyczyn tego zjawiska należy upatrywać w kukurbitacynach - naturalnych substancjach ochronnych wytwarzanych przez te rośliny w wyniku stresu, który powstaje przez konkretny błąd w uprawie.
Ogórki wytwarzają kukurbitacyny, gdy posadziliśmy je na nieodpowiednim stanowisku. Mimo że zaliczamy je do ciepłolubnych roślin, to nie tolerują silnego nasłonecznienia. Zbyt długie działanie promieni UV uznajemy za jeden z czynników stresujących, przez który muszą wytwarzać gorzkie związki.
Dotyczy to głównie warzyw uprawianych na nasłonecznionym stanowisku w ziemi bez żadnych osłon, na otwartej przestrzeni i szybko wysychających glebach. Wtedy możemy być pewni, że odczujemy goryczkę, zwłaszcza przy ogonku i w skórce.
Czynnikiem zwiększającym stres u ogórków są białe ściany domu, które odbijają światło. Dodatkowo jasny żwir oraz metalowe ogrodzenia powodują nagrzewanie się powietrza i ziemi. W takich warunkach roślina skupia się bardziej na przetrwaniu niż na tworzeniu smacznych plonów. W efekcie wychodzą dorodne, lecz praktycznie niejadalne.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Czym nawozić truskawki? Domowy sposób na słodsze truskawki z własnej uprawy - top.pl
Ogórki nie będą gorzkie, jeśli zmienimy im miejsce uprawy. Rośliny doniczkowe wystarczy przenieść na stanowisko z rozproszonym światłem. Dobrze, gdy rankiem dociera do nich słońce, a po południu chroni je cień. Taki układ warunków pozwala ograniczyć stres cieplny, który wpływa bezpośrednio na smak warzyw.
Doświadczony działkowiec radzi, żeby w przypadku ogórków posadzonych w ziemi wdrożyć cieniowanie. Na czym polega ta metoda?
W trakcie gorących dni warto osłaniać rośliny siatką cieniującą lub białą agrowłókniną. Takie osłony rozpinamy nad grządką albo przymocowujemy do podpór po to, żeby ogórki miały swobodny przepływ powietrza. To proste rozwiązanie znacząco poprawia komfort wzrostu okazów i zapobiega przegrzewaniu gleby.
Możemy też posadzić obok ogórków wysokie rośliny, tj. kukurydza czy słonecznik. Niektórzy ogrodnicy osłaniają je parasolami przeciwsłonecznymi, co sprawdza się w małych ogródkach.
Pamiętajmy również o tym, aby regularnie podlewać te rośliny i unikać nagłych zmian temperatury. Równowaga w tych dwóch aspektach musi zostać zachowana. W przeciwnym wypadku również dojdzie do stresu i wystąpienia niechcianej goryczki.
Zobacz też:
Nie przepłacaj za sadzonki borówki amerykańskiej. Teraz możesz je mieć zupełnie za darmo
Kwiaty pelargonii usychają? Moja babcia wie, co należy zrobić
Rośliny więcej nie uschną w czasie urlopu. Wystarczy, że sięgniesz po nitkę