Reklama
Reklama

To najlepszy czas, by zasadzić czarną marchew. Jest zdrowsza od czerwonej i lepiej smakuje

Czarna marchew jest zdrowsza od czerwonej. Wieki temu była w Polsce popularna do XVII wieku, lecz dziś jest praktycznie zapomniana mimo tego, że jest bombą witaminową i pasuje do wielu dań. Warto zabrać się za jej uprawę jeszcze w tym roku, ponieważ wielkimi krokami zbliża się termin na sianie tego wartościowego warzywa, które świetnie smakuje.

Znudziły ci się popularne warzywa? Posadź w ogrodzie czarną marchew. Jest zdrowa i łatwa w uprawie, a została zapomniana. Obecnie doceniają ją przede wszystkim Azjaci, którzy wykorzystują ją w kuchni od czasów starożytnych. Na Stary Kontynent przywędrowała w XIII wieku. 

Była popularna w Polsce do XVII wieku, kiedy to wyparła ją pomarańczowa kuzynka sprowadzona przez holenderskich hodowców, którzy rozpowszechnili ją w całej Europie. Rok 2025 to dobry czas, aby na nowo odkryć jej cenne właściwości. Sprawdź, dlaczego warto jeść czarną marchew.

Dlaczego warto jeść czarną marchew? Jest zdrowsza od czerwonej

Czarna marchew zawiera m.in.: witaminy: A, C, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, selen czy błonnik, a także kwasy fenolowe. Ma więcej beta-karotenu oraz przeciwutleniaczy od klasycznej, czerwonej lub pomarańczowej odmiany, która przebija ją pod względem popularności.

Czarna marchew ma w sobie mnóstwo antocyjanów o właściwościach przeciwzapalnych. Pozytywnie wpływa m.in. na jelita. Jej regularne spożywanie zmniejsza także ryzyko występowania chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy. Spowalnia także procesy starzenia się organizmu. 

Może cię zainteresować: Czas na kluczowy zabieg dla agrestu. Dzięki niemu będziesz mieć w bród owoców

Kiedy siać czarną marchew? Najlepszy termin wypada już niedługo

Czarną marchew to roślina dwuletnia, którą wysiewa się bezpośrednio do gruntu w rzędach co 20-30 cm na głębokości około 1 cm. Zazwyczaj hodowcy robią to wczesną wiosną w marcu, kiedy gleba osiągnie stabilną temperaturę na poziomie około 7-10 stopni Celsjusza. 

Wówczas warzywa do zebrania pojawią się jeszcze w lecie (3-4 miesiące od momentu ich umieszczenia w gruncie). Można także siać czarną marchew późnym latem na zbiór jesienny, jednak lepiej nie zwlekaj, jeśli chcesz szybko doczekać się plonów. 

Jak uprawiać czarną marchew w ogrodzie? W takich warunkach będzie rosła jak na drożdżach

Czarna marchew w ogrodzie najlepiej będzie czuła się na słonecznym stanowisku, w glebie lekkiej i przepuszczalnej. Jej ziemia powinna być dobrze spulchniona. Poza tym jednak nie jest to wymagające warzywo. 

Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest w tym przypadku podlewanie rośliny. Powinno być regularne, jednak niezbyt obfite, aby nie doszło do popękania korzeni. 

Czytaj również: To najpiękniejszy kwiat 2025 roku. Wygląda jak rajski ptak, a rośnie w Polsce

Jak spożywać czarną marchew? To uniwersalne warzywo, które pasuje do wielu dań

Czarna marchew ma odrobinę ostrzejszy smak od swojej czerwonej kuzynki. Niektórzy twierdzą, że jest od niej smaczniejsza. Świetnie pasuje bowiem do dań kuchni azjatyckiej. Można ją dodawać do zupy czy potrawki, jeść na surowo, ugotowaną, upieczoną albo usmażoną. 

Występuje także w formie sproszkowanej, (w której często można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością). Może być świetnym barwnikiem do wypieków, a także napojów czy np. smoothie.

Zobacz też:

Takiego storczyka już nie uratujesz. To znak, że czas wyrzucić go do kosza

Chcesz wyhodować własną paprykę? Ten zabieg musisz wykonać właśnie teraz

Za tydzień rozsyp to wokół domu. Trawa będzie rosła, jak szalona

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin | pielęgnacja roślin | działka | warzywnik