Reklama
Reklama

To najlepsze pomidory do przetworów. Wysiej je w tym roku, a nie pożałujesz

Nie ma nic lepszego niż pomidory z własnego ogródka. Tym razem przedstawimy odmianę, która sprawdzi się przy robieniu sosów, przecierów i ketchupów. Oprócz wspaniałego smaku zachwyca również dużą plennością, prostą uprawą i odpornością na choroby. Sprawdź najważniejsze informacje o pomidorach "Lima".

Planujesz w tym roku zrobić przetwory z pomidorów? W takim razie wysiej niezawodną odmianę "Lima". Z powodzeniem można uprawiać ją zarówno na dużych polach, jak i w małych przydomowych warzywnikach. 

Pomidory "Lima" - co to za odmiana?

Pomidory "Lima" pochodzące z Holandii to średnio wczesna odmiana, która charakteryzuje się podłużnymi, mięsistymi owocami. 

Te pomidory mają dwukomorowe wnętrze z gęstym, słodko-kwaskowatym miąższem, który pasuje do różnych przetworów. Dzięki temu z powodzeniem można kłaść je do słoików. 

Ich owoce ważą od 60 do 70 g. Ze względu na dużą plenność tę odmianę wybierają zarówno doświadczeni ogrodnicy, jak i amatorzy. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jakie rośliny odstraszają szkodniki? Posadź te okazy w swoim ogródku

Wysiew pomidorów "Lima" - jak i kiedy to zrobić?

Wysiew pomidorów "Lima" przeprowadzamy na początku kwietnia na rozsadnik. W tym terminie mamy pewność, że owoce urosną zdrowe i silne. Jak zatem zabrać się za to?

Na początek wybieramy odpowiednią glebę do tej odmiany. Powinna być luźna, przepuszczalna, pozbawiona patogenów chorobotwórczych. Najlepiej zatem kupić specjalną ziemię do wysiewu.

Potem wypełniamy taką ziemią naczynia na rozsady. Są to zazwyczaj wielodoniczki, skrzynki albo palety rozsadowe. W takich pojemnikach będziemy mogli swobodnie pielęgnować rośliny. Poza tym zapewniają one zdrowy wzrost korzeni. 

W wielodoniczkach przeprowadzamy siew punktowy - po 1-2 nasiona do jednej komórki. Z kolei w skrzynkach robimy to rzutowo. Na koniec całość przysypujemy ziemią

Musimy zadbać o to, aby podłoże pomidorów "Lima" było stale wilgotne. Najlepiej nawadniać je rano i wieczorem. Temperatura powinna natomiast wynosić od 20 do 22 stopni Celsjusza. 

Jak wspomniano, te rośliny są odporne na choroby, jednak zapobiegawczo możemy zrobić im naturalny oprysk ze skrzypu polnego albo z pokrzywy. 

Jak pikować i sadzić do gruntu pomidory "Lima"?

Rośliny pikujemy po trzech tygodniach od wysiewu. Najsilniejsze okazy przesadzamy wówczas do pojedynczych doniczek. Wtedy też zaczynamy hartowanie rozsad, a więc wystawiamy je na kilka godzin na zewnątrz. Pamiętajmy jednak, aby unikać pełnego słońca i silnych wiatrów. 

Pomidory "Lima" sadzimy do gruntu po 15 maja. Po tym terminie unikniemy wiosennych przymrozków. Wybieramy słoneczne stanowisko z żyzną, przepuszczalną ziemią o odczynie kwaśnym albo obojętnym. Rośliny wsadzamy do dołka o głębokości 20 cm, zachowując 50 cm odstępu. Na koniec musimy obficie je podlać. 

Kiedy zbierać pomidory "Lima"?

Pomidory "Lima" zbieramy wtedy, gdy mają intensywnie czerwony kolor, są jędrne i łatwo odchodzą od szypułki. Termin ten zaczyna się w lipcu i trwa aż do września. 

W przypadku chłodnych nocy albo końca sezonu możemy zebrać nie do końca dojrzałe owoce. Dojrzeją one w temperaturze pokojowej. 

Zobacz też:

Zrób to, a drzewka owocowe nie przemarzną. To gwarancja udanych zbiorów

Te rośliny warto posadzić w ogrodzie. Skutecznie odstraszą komary

Ślimaki wyszły już z kryjówek? Zastaw na nie przynętę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywnik