To idealny moment na wysiew tej rośliny. Świetnie wpływa na serce i wzrok
W październiku można wysiewać niektóre rośliny. Jedna z nich to smaczne i bardzo zdrowe warzywo, które w dodatku jest łatwe w uprawie. Warto więc wiedzieć, kiedy i jak dokładnie można je wysiewać, aby cieszyć się jego właściwościami. Sprawdź, co to za roślina oraz jak ją pielęgnować, aby zdrowo się rozwijała.
Niektóre warzywa można wysiewać podczas chłodniejszych miesięcy. Jedno z nich jest nie tylko bardzo łatwe w pielęgnacji, ale także smaczne oraz przede wszystkim zdrowe. Świetnie wpływa między innymi na wzrok, serce oraz na urodę. Podpowiadamy, jak i kiedy je wysiewać oraz w jaki sposób o nie dbać.
Pod koniec października możemy wysiać pewną zdrową roślinę, którą warto mieć pod ręką. Mowa o roszponce. Termin ten jest dobrym okresem na wysiew, ponieważ podłoże jest jeszcze na tyle ciepłe, że nasiona zdążą wykiełkować przed zimą.
Na miejsce uprawy należy wybrać nasłonecznione stanowisko z przepuszczalną ziemią. Glebę należy przekopać lub rozluźnić widłami i następnie wyrównać grabkami. Wykopujemy w niej płytkie rowki o głębokości około 1 cm.
Wysiewamy nasiona rzutowo lub co 3 cm. Przysypujemy je cienką warstwą ziemi i delikatnie podlewamy. Później, gdy siewki osiągną już wysokość kilku centymetrów, należy je przerwać, pozostawiając około 5 cm odstępu.
Roszponka nie jest rośliną trudną do uprawy. Musimy jednak zadbać o kilka podstawowych kwestii, aby mogła się zdrowo rozwijać. Przede wszystkim potrzebuje ona systematycznego, ale umiarkowanego podlewania. Należy to robić tak, by gleba była stale lekko wilgotna. Przesuszenie mogłoby sprawić, że roszponka zatrzyma swój wzrost, a jej liście będą gorzknieć.
Warto także pamiętać, aby nie stosować zbyt intensywnego nawożenia, gdyż roszponka nie lubi nadmiaru azotu. Zamiast nawozów ze sklepu możemy użyć niewielkiej ilości kompostu. Dbajmy także o regularne odchwaszczanie roszponki. Z racji tego, że ma ona płytki system korzeniowy, należy usuwać chwasty ręcznie, aby nie uszkodzić jej korzeni.
Roślinę można zbierać, gdy tworzy już gęste rozety liści. Należy ścinać je tuż nad ziemią. Roszponka dobrze znosi przymrozki do -10 stopni Celsjusza, więc może być pozostawiona w gruncie na zimę. Należy jednak przykryć ją lekką agrowłókniną.
Czytaj również: Storczyki podlewaj taką wodą. Liście będą zdrowe i zyskają piękny kolor
Warto rozważyć wysiew roszponki w październiku nie tylko ze względu na jej łatwość uprawy i możliwość użycia w kuchni, ale i dlatego, że jest ona źródłem licznych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, a przy tym ma bardzo mało kalorii.
Z racji tego, że zawiera ona duże ilości witaminy A, C oraz K, doskonale wspiera odporność, wzrok i skórę, a także krzepnięcie krwi. Oprócz tego roszponka obfituje między innymi w żelazo, potas i magnez, czyli składniki, które wspierają prawidłową pracę serca oraz układu krwionośnego.
Dodatkowo roszponka zawiera błonnik, który doskonale wspomaga trawienie, a także gwarantuje uczucie sytości, dlatego może być ona cennym wsparciem podczas diety redukcyjnej. Oprócz tego roszponka jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia.
Zobacz też:
Rozpuść to i podlej grudnika. Nowe pączki zobaczysz jeszcze w listopadzie
Tych kwiatów nie kupuj na Wszystkich Świętych. Nie przetrwają dwóch dni
Zamiast do szklanki, wrzuć do doniczki ze storczykiem. Rozkwitnie jak nigdy wcześniej