Reklama
Reklama

Teściowa piecze to ciasto przez całą jesień. Znika do ostatniego okruszka

Uwielbiam wypieki mojej teściowej. Smakują obłędnie, a do tego pięknie prezentują się na stole. Jej ulubionym, jesiennym ciastem jest bez dwóch zdań to marchewkowe. Pokochała je cała rodzina. Wychodzi nie za słodkie, wilgotne z korzennymi nutami. Koniecznie zapisz sobie prosty przepis na nie.

Jesienią na potęgę pieczemy desery z jabłkami, gruszkami czy śliwkami. W mojej rodzinie od lat króluje ciasto marchewkowe, które bije na głowę inne wypieki. Najmłodsi proszą o nie co tydzień, a nawet dorośli zjadają je do ostatniego okruszka. 

Składniki na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe wychodzi ultrawilgotne za sprawą głównego składnika, czyli marchewek. To właśnie dzięki nim smakuje wspaniale od razu po upieczeniu, jak i po kilku dniach. Zapomnij o wypieku suchym jak wiór, który trzeba popijać herbatą albo kawą. 

Świeżość tego jesiennego ciasta przedłuża także olej. Poza tym sprawia, że jego tekstura jest miękka, delikatna i przyjemnie wilgotna, a każdy kęs wręcz rozpływa się w ustach. 

Teściowa daje do tego wypieku 1 szklankę cukru. Oczywiście można zmniejszać lub zwiększać jego ilość według własnych preferencji. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta marchewkowego? Oto dokładna lista:

  • 2 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 4 jajka;
  • 300 g marchewki;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 1/4 łyżeczki soli. 

Przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe przygotuj w formie o wymiarach 20x20 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia. 

Następnie obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Przełóż warzywa do miski i dodaj do nich mąkę, olej, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. 

W innym naczyniu połącz jajka z cukrem i zacznij ubijać całość do momentu, aż powstanie gładka masa. Potem wlej ją do miski z marchewką i wymieszaj wszystko. 

Tak przygotowane ciasto przelej do formy, wyrównaj jego wierzch i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 50 minut

Moja teściowa obsypuje ciasto marchewkowe cukrem pudrem. Możesz jednak oblać je lukrem bądź słodkim kremem maślanym. Warto obsypać ten wypiek orzechami. 

Zobacz też:

Posadź tę roślinę jeszcze we wrześniu. Obsypie ogród kwiatami już w lutym

Koniecznie posadź w ogrodzie. Zimą zakwitnie mnóstwem różowych kwiatów

Trawnik potrzebuje teraz twojej uwagi. Zrób to, jeśli chcesz mieć bujną murawę wiosną

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta