Ten produkt z kuchni to postrach ślimaków i mrówek. Wystarczy rozsypać go na grządkach
Twój ogród jest oblegany przez mrówki i ślimaki? Wcale nie musisz używać szkodliwej dla roślin chemii, żeby przepędzić je ze swojego terenu. Biegnij do kuchni po pewien produkt i rozsyp go na grządkach. Okazuje się, że ma znacznie szersze zastosowanie w ogrodnictwie.
Niemal każdy z nas ma w swojej kuchni sodę oczyszczoną. Słynie z właściwości spulchniających i pianotwórczych, dlatego wykorzystujemy ją głównie przy wypiekach. Mało kto wie, że można zastosować ten kuchenny produkt również w ogrodzie, m.in. do przepędzenia mrówek i ślimaków, ale nie tylko.
Mrówki mogą obgryzać owoce, wysysać soki z pąków kwiatowych i obgryzać kłącza roślin. Czasem świadczą o obecności mszyc, ponieważ żyją z nimi w symbiozie. Poza tym chmara owadów na tarasie czy altanie potrafi być naprawdę irytująca.
Gorsze od mrówek są ślimaki. Ich aktywność zauważamy nocą i po deszczu. To właśnie te szkodniki wyrządzają ogromne szkody w ogrodzie.
Potrafią doszczętnie zniszczyć całe uprawy przez podjadanie liści młodych okazów. Zostawiają na nich dziury i lepki śluz. Ponadto podgryzają również korzenie, zwłaszcza u pietruszki, marchewki czy buraków.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Domowy sposób na oprysk na pomidory. Pozbędziesz się zarazy ziemniaczanej
Ślimaków i mrówek pozbędziemy się z ogrodu, jeśli rozsypiemy sodę oczyszczoną wokół atakowanych roślin i na ścieżkach, którymi podążają. Będzie ona stanowiła barierę nie do przejścia dla tych szkodników.
Jeśli w ogrodzie mamy jeszcze inne szkodniki, tj. mszyce, przędziorki czy mączliki, to wówczas warto przygotować roztwór z tego produktu kuchennego. Jak go zrobić?
Rozpuszczamy 2 łyżeczki sody oczyszczonej w 10 l odstanej wody. Tak przygotowany roztwór przelewamy do konewki i podlewamy nim zainfekowane okazy.
Soda oczyszczona pomaga w walce z chorobami grzybowymi roślin. Mowa o plamistości liści, mączniaku prawdziwym i mączniaku rzekomym.
Warto zastosować oprysk z tego produktu kuchennego na pomidory, ogórki i paprykę. Żeby go zrobić, musimy rozpuścić 1 łyżeczkę sody oczyszczonej w 2 l odstanej wody. Następnie dodajemy do takiego roztworu kilka kropli płynu do naczyń i tak przygotowanym środkiem opryskujemy skażone rośliny.
Ten produkt z kuchni świetnie sprawdza się także na chwasty, które rosną w trudnodostępnych miejscach, tj. wąskie szczeliny przy krawężnikach, przestrzenie między płytami czy skalniki. Po odchwaszczaniu rozsypujemy biały proszek i zalewamy go wrzącą wodą, aby spowolnić wzrost niechcianej roślinności.
Sodą oczyszczoną możemy zbadać odczyn gleby. Takie badanie zaczynamy od pobrania ziemi łopatką. Potem oczyszczamy ją z kamieni, resztek roślinnych, rozdrabniamy i przekładamy do szklanego naczynia. Następnie dolewamy do niej trochę wody tak, żeby uzyskać konsystencję błota. Dosypujemy biały proszek - jeśli zacznie się pienić, to wtedy mamy do czynienia z kwaśnym podłożem.
Polecamy także czyszczenie narzędzi ogrodniczych tym produktem kuchennym. Wystarczy obsypać je białym proszkiem, przetrzeć gąbką i na koniec dokładnie opłukać wodą.
Zobacz też:
Liście ogórków żółkną? Nie czekaj, aż całkiem uschną, lekarstwo masz w apteczce
Te rośliny ochłodzą twoje mieszkanie. Działają jak mały klimatyzator
Koniecznie zrób to z lawendą w lipcu. Inaczej nie będzie kwitła