Te warzywa wysiej w lutym. Tak zrobisz to poprawnie
Luty jest już za pasem. W tym zimowym miesiącu ogrodników i tak czeka sporo pracy. Właśnie wtedy należy wysiać konkretne warzywa, które potrzebują ciepła i długiego okresu wegetacyjnego. Sprawdź, co zasiać już niedługo i jak to zrobić. Możliwe są trzy metody.
W tym roku zima jest wyjątkowo łagodna. Dzięki temu możemy przeprowadzić wiele prac w ogrodzie. Niezależnie od warunków panujących na zewnątrz, warto natomiast wysiać warzywa, aby szybciej cieszyć się obfitymi plonami. Już teraz zaplanuj siew na luty. W tym artykule znajdziesz najważniejsze informacje o tym zimowym zabiegu.
Luty jest idealnym czasem na wysianie nasion warzyw, które mają być kiełkami. Mowa o rzodkiewce, rzodkwi, soczewicy, brokule, soi, rzeżusze.
Kiełki tych roślin stanowią wspaniały dodatek do różnych sałatek i kanapek. Dzięki zimowemu siewowi będziemy mogli cieszyć się zieleniną nawet poza jej sezonem. Jak zasiać takie warzywa?
W sklepie ogrodniczym kupujemy specjalne nasiona warzyw na kiełki oraz kiełkownicę, czyli pojemniki do podkiełkowania. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby włożyć je do czystego słoika, przykrytego gazą.
Kiełki nie wymagają ziemi do wzrostu - wystarczy im wilgoć i odpowiednia temperatura (od 18 do 22 stopni Celsjusza). Regularne przepłukiwanie nasion wodą zapobiega pleśnieniu i pozwala cieszyć się świeżą, chrupiącą zieleniną nawet po kilku dniach.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Koniecznie zrób to jeszcze zimą. Te drzewa warto teraz przyciąć
W lutym można też zabrać się za rozsady. W połowie tego zimowego miesiąca wysiewamy w ten sposób wczesne odmiany kapusty, kalafiora, kalarepy, selera, pomidorów, pora, bobu i cebuli. Jak zatem przeprowadzić ten zabieg?
Nasiona umieszczamy w skrzynkach albo w doniczkach, które wypełniamy ziemią kompostową. Trzymajmy ją przez kilka dni w domu, aby zdążyła się nagrzać. Jej zamiennikiem może być specjalna gleba do wysiewu nasion, którą kupimy w każdym sklepie ogrodniczym.
Gdy już umieścimy warzywa w ziemi, to dodatkowo musimy je lekko zasypać tym materiałem, a także przykryć przezroczystą folią lub szybą. Dzięki temu ograniczymy parowanie wody.
Naczynia stawiamy na jasnym stanowisku, najlepszym miejsce będzie parapet okna południowego. Optymalna temperatura dla ich rozwoju wynosi 21 stopni Celsjusza. Musimy regularnie podlewać rośliny wodą o temperaturze pokojowej. Polecamy robić to rozproszonym strumieniem za pomocą spryskiwacza.
W lutym oprócz warzyw możemy wysiewać także zioła. Mowa o rozmarynie, estragonie i szałwii lekarskiej.
Pod koniec lutego ziemia może odmarznąć. Właśnie wtedy warto zasiać wczesne odmiany marchewki, szpinaku, rzodkiewki, bobu i kopru. Robimy to w niskich tunelach foliowych.
W tym czasie, a także na początku marca polecamy również wysiew warzyw tj. wczesne odmiany pietruszki, czosnku, pasternaku. Po zabiegu należy przykryć je agrowłókniną.
Zobacz też:
Chcesz mieć obfite plony? Koniecznie zrób to w warzywniku przed sezonem
Liście zielistki usychają na końcach? To wcale nie przez brak wody
Zrób to w ogrodzie, nim przyjdzie wiosna. Zapomnisz o istnieniu szkodników