Reklama
Reklama

Rzodkiewki będą duże i smaczne, jak nigdy. Wystarczy odrobina tego naturalnego nawozu

Nie ma nic lepszego niż rzodkiewki z własnego ogródka. Ich uprawa jest prosta, ale i tak warto wdrożyć nawożenie, najlepiej naturalnym nawozem, dzięki któremu plony będą wyjątkowo duże i smaczne. Musimy też odpowiednio zadbać o te warzywa, aby poprawić jakość plonów.

Początkujący ogrodnicy chętnie wybierają rzodkiewki do ogródka, ponieważ szybko kiełkują w chłodnej glebie i nie są wymagające, jeśli chodzi o pielęgnację. Przyda im się jednak lekkie nawożenie do jeszcze lepszego wzrostu. Przedstawiamy najważniejsze informacje o uprawie tych warzyw. 

Sadzenie i uprawa rzodkiewki - najważniejsze zasady

Rzodkiewkę można wysiewać już od końca lutego do pierwszych dni maja. W chłodniejsze dni należy przykrywać ją agrowłókniną. Optymalna temperatura do jej wzrostu wynosi od 10 do 15 stopni Celsjusza. Gdy jest wyższa, to wtedy roślina wytwarza pędy kwiatostanowe.

Siew przeprowadzamy co kilkanaście dni, co zapewni stałe zbiory. Zachowujemy 20-30 cm odległości między rzędami. Po wykształceniu pierwszych liści właściwych robimy przerywkę, podczas której pozostawiamy sadzonki co kilka centymetrów.

Rzodkiewka należy do rodziny kapustowatych, dlatego nie powinno się jej uprawiać w miejscach, gdzie wcześniej rosły inne rośliny kapustne. Pomidory również mogą negatywnie wpływać na wzrost. Dobrym sąsiedztwem są natomiast marchew, groch, ogórek oraz sałata. Plony możemy zbierać po 4-6 tygodniach od wysiewu, w zależności od odmiany i warunków uprawy.

Te warzywa sadzimy na żyznej, próchniczej i średnio lekkiej glebie. W ciężkiej ziemi korzenie ulegają deformacji. Rośliny dobrze znoszą lekkie zakwaszenie. Jeśli podłoże jest zbyt kwaśne, to wówczas warto wykonać wapnowanie. 

Rzodkiewka najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. W cieniu nie utworzy zgrubień, a gęste ulistnienie. 

W uprawie tej rośliny konieczne jest regularne podlewanie - gleba musi być stale wilgotna, jednak nie przemoczona. Nadmiar wody doprowadzi do wybarwiania korzeni, a jej niewystarczająca ilość spowoduje, że będą miały gorszy smak. 

Lekkie nawożenie rzodkiewki na większe i smaczniejsze plony

Przed sianiem rzodkiewek warto zasilić glebę w składniki odżywcze. W tym celu wykorzystujemy naturalne nawozy tj. kompost czy obornik - musimy równomiernie rozłożyć niewielką ilość jednego z nich na podłożu. 

Czasem możemy zauważyć, że rośliny wolno rosną, a ich liście są blade. W takiej sytuacji warto zasilić je nawozem bogatym w azot, jednak w 1/5 dawki

Nie możemy jednak przesadzać z nawożeniem. Pamiętajmy, że rzodkiewki lubią lekkie zasilanie, a zbyt duża ilość azotu spowoduje, że skoncentrują swój wzrost na liściach, a nie na korzeniach. 

Zobacz też:

Chcesz, by wyrosła na Wielkanoc? Zasiej ją w tym terminie, a w święta zobaczysz morze kiełków

Ogrodnik zdradza, kiedy przyciąć róże. Będą kwitły, jak szalone

Chcesz by hiacynty długo kwitły? Zastosuj ten nawóz i nie przegap terminu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywnik | nawożenie