Posadź to w miejscu po ogórkach. Będziesz mieć duże plony bez wyjaławiania gleby
Wybór odpowiedniej odmiany ogórków i staranna pielęgnacja nie wystarczą, żeby uzyskać obfite plony. Ważne jest również przemyślane planowanie grządek. Klucz to płodozmian, zapewniający roślinom zdrowy start, chroniący je przed chorobami. Jakie rośliny sprawdzą się zatem jako poplon oraz co warto uwzględnić w rotacji, aby cieszyć się udanymi zbiorami? Odpowiadamy.
Wielu ogrodników rozmyśla, jakie warzywa sadzić po ogórkach, żeby dobrze wykorzystać miejsce w warzywniku i do tego ochronić rośliny przed chorobami i szkodnikami. Przedstawiamy najważniejsze zasady zmianowania warzyw. Dzięki nim uzyskasz duże plony bez wyjaławiania gleby.
Przez ogórki gleba robi się uboższa, dlatego że potrzebują dużej ilości składników odżywczych, aby obficie owocować. Najlepszym poplonem dla tych warzyw są zatem rośliny użyźniające podłoże materią organiczną. Mowa o gorczycy, facelii błękitnej, lucernie i koniczynie. Traktujemy je jak zielony nawóz.
Po ogórkach możemy posadzić też warzywa z krótkim okresem wegetacji, tj. fasola szparagowa, brukiew, koper, sałata, szpinak, rzodkiewka, kalarepa.
W kolejnym roku po uprawie ogórków w płodozmianie wybieramy mniej wymagające warzywa oraz takie, które potrafią czerpać składniki pokarmowe z głębszych warstw ziemi. Sadzimy więc czosnek, cebulę, sałatę, buraka ćwikłowego, kalarepę, pietruszkę korzeniową, kapustę brukselską.
W trzecim roku uprawy polecamy sadzenie warzyw strączkowych. To właśnie one użyźniają podłoże w azot i przyczyniają się do poprawy jego struktury.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Dlaczego warto sadzić truskawki w sierpniu? Tak zrobisz to krok po kroku
Po ogórkach nie należy sadzić ogórków, ponieważ dochodzi wtedy do wyjaławiania gleby. Poza tym istnieje większe prawdopodobieństwo rozwoju chorób i ataku szkodników. W związku z tym wydają słabsze i gorsze jakościowo plony.
Właśnie dlatego ogórki możemy sadzić po ogórkach dopiero po 3-4 latach. Nie należy też wybierać roślin z tej samej rodziny, w tym przypadku warzyw dyniowatych, tj. dynia, kabaczek, cukinia, melon, kawon.
Już przedstawiliśmy poplon ogórków, teraz czas na ich przedplon. Idealnym wyborem są warzywa o krótkim okresie wegetacji z małymi wymaganiami cieplnymi. Warto więc posadzić koper, sałaty, rzodkiewkę, rzepę czy szpinak jesienny, który zbierzemy wiosną.
Możemy też sadzić rośliny o małych wymaganiach pokarmowych, które głęboko się korzenią i poprawiają strukturę gleby. Mowa o marchwi, pietruszce, burakach.
Tak jak wspomnieliśmy, ogórki potrzebują do obfitego plonowania żyznej gleby. Polecamy zatem wcześniej wymienione rośliny na zielony nawóz.
Zobacz też:
Gdy storczyk przekwitnie, przytnij go dokładnie w tym miejscu. Obsypie się pąkami
Koniecznie wysiej to po pomidorach. Uważaj, termin jest bardzo krótki
Lawenda usycha mimo podlewania? Ogrodnik zdradza, co jej szkodzi