Planujesz uprawę pora? Wybierz tę odmianę, jest wyjątkowo smaczna
Por ma ostrawy smak, ale zdecydowanie łagodniejszy niż cebula czy czosnek. Jest popularnym warzywem, choć jego uprawa nie jest łatwa i wiele osób z niej rezygnuje. Jeśli jednak wybierzemy odpowiednią odmianę, nie tylko zapewnimy sobie niezwykłe doznania smakowe, ale też upewnimy się, że naszych upraw nie zaatakują szkodniki. Jaką odmianę pora wybrać i jak o niego zadbać? Podpowiadamy.
Por to popularne warzywo, chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach. Jest rośliną dwuletnią z rodziny amarylkowatych, pochodzącą z Azji Mniejszej. Do Polski por trafił w okresie średniowiecza. Nie wszyscy wiedzą, że występuje w różnych odmianach, z czego jedna jest wyjątkowo smaczna i w dodatku odporna na choroby. O jaką odmianę pora chodzi?
Odmiana Juhas wyróżnia się niezwykłym smakiem i aromatem. Popularności dodaje jej również odporność na choroby. To odmiana pora bez wyraźnego zgrubienia cebulowego, z długą, białą łodygą i szerokimi liśćmi pokrytymi woskowym nalotem. Odmianę Juhas można przy tym z łatwością uprawiać w swoim ogrodzie. Wystarczy tylko wybrać właściwe miejsce i należycie zadbać o sadzonki.
Przed majowym sadzeniem pora należy koniecznie spulchnić glebę, użyźnić ją i pozbyć się chwastów. Najlepiej zdecydować się na stanowisko, na którym w poprzednim roku rosły ogórki lub kapusta. Pory lubią słoneczne i zaciszne stanowiska, o żyznej, bogatej w próchnicę i umiarkowanie wilgotnej glebie.
Czytaj też: Pamiętaj o tym przed posadzeniem cebuli. Szkodniki nie będą dla niej zagrożeniem
Rozsadę pora Juhas należy przygotować już na przedwiośniu, a zatem na początku marca. Nasiona wsadzamy do skrzynki wypełnionej lekką, przepuszczalną i żyzną ziemią. Powinny trafić do niej na głębokość 1 cm, a następnie zostać przysypane ziemią i podlane. Rozsadę umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie już po 10 dniach powinny wykiełkować.
W tym czasie muszą być systematycznie podlewane. Do gruntu mogą trafić dopiero w drugiej połowie maja. Przy właściwej pielęgnacji szybko urosną, pozwalając nam cieszyć się smakiem i aromatem tego warzywa.
Zobacz też:
Grudnika przycinaj tylko w ten sposób. Inaczej możesz mu zaszkodzić
Liście zamiokulkasa żółkną? Włóż to do doniczki, a roślina odzyska formę
Przygotuj ogród na opady śniegu. Dzięki temu rośliny nie zmarnieją