Reklama
Reklama

Planujesz uprawę pora? Wybierz tę odmianę, jest wyjątkowo smaczna

Por ma ostrawy smak, ale zdecydowanie łagodniejszy niż cebula czy czosnek. Jest popularnym warzywem, choć jego uprawa nie jest łatwa i wiele osób z niej rezygnuje. Jeśli jednak wybierzemy odpowiednią odmianę, nie tylko zapewnimy sobie niezwykłe doznania smakowe, ale też upewnimy się, że naszych upraw nie zaatakują szkodniki. Jaką odmianę pora wybrać i jak o niego zadbać? Podpowiadamy.

Por to popularne warzywo, chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach. Jest rośliną dwuletnią z rodziny amarylkowatych, pochodzącą z Azji Mniejszej. Do Polski por trafił w okresie średniowiecza. Nie wszyscy wiedzą, że występuje w różnych odmianach, z czego jedna jest wyjątkowo smaczna i w dodatku odporna na choroby. O jaką odmianę pora chodzi?

Odmiana Juhas — dlaczego warto ją mieć?

Odmiana Juhas wyróżnia się niezwykłym smakiem i aromatem. Popularności dodaje jej również odporność na choroby. To odmiana pora bez wyraźnego zgrubienia cebulowego, z długą, białą łodygą i szerokimi liśćmi pokrytymi woskowym nalotem. Odmianę Juhas można przy tym z łatwością uprawiać w swoim ogrodzie. Wystarczy tylko wybrać właściwe miejsce i należycie zadbać o sadzonki.

Przed majowym sadzeniem pora należy koniecznie spulchnić glebę, użyźnić ją i pozbyć się chwastów. Najlepiej zdecydować się na stanowisko, na którym w poprzednim roku rosły ogórki lub kapusta. Pory lubią słoneczne i zaciszne stanowiska, o żyznej, bogatej w próchnicę i umiarkowanie wilgotnej glebie. 

Czytaj też: Pamiętaj o tym przed posadzeniem cebuli. Szkodniki nie będą dla niej zagrożeniem 

Por Juhas — jak przygotować rozsadę?

Rozsadę pora Juhas należy przygotować już na przedwiośniu, a zatem na początku marca. Nasiona wsadzamy do skrzynki wypełnionej lekką, przepuszczalną i żyzną ziemią. Powinny trafić do niej na głębokość 1 cm, a następnie zostać przysypane ziemią i podlane. Rozsadę umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie już po 10 dniach powinny wykiełkować.

W tym czasie muszą być systematycznie podlewane. Do gruntu mogą trafić dopiero w drugiej połowie maja. Przy właściwej pielęgnacji szybko urosną, pozwalając nam cieszyć się smakiem i aromatem tego warzywa.

Zobacz też:

Grudnika przycinaj tylko w ten sposób. Inaczej możesz mu zaszkodzić

Liście zamiokulkasa żółkną? Włóż to do doniczki, a roślina odzyska formę

Przygotuj ogród na opady śniegu. Dzięki temu rośliny nie zmarnieją

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin | warzywniak | sadzenie