Reklama
Reklama

Ogórki z twojej grządki są gorzkie? Być może popełniłeś ten błąd

Uprawiasz warzywa w ogrodzie i dokładasz wszelkich starań, aby były smaczne, jednak twoje wysiłki nie zawsze przynoszą rezultaty? Jeżeli ogórki z twojej grządki są gorzkie, to najprawdopodobniej nie zapewniasz im idealnych warunków. Goryczka nie jest szkodliwa dla organizmu, ale jej smak nie powala. Lepiej naucz się więc uprawiać ogórki w taki sposób, aby te zawsze były słodkie i soczyste. Wystarczy stosować się do kilku zasad.

W naszym kraju trwa obecnie sezon na ogórki gruntowe, które są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskich ogrodach. Są zdrowe i w kuchni można wykorzystać je na wiele sposobów m.in. do kanapek, sałatek, jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa. Powinny być soczyste i mieć wyrazisty, lekko słodki smak. 

Niestety nie zawsze tak jest. Zdarza się, że ogórki gruntowe są gorzkie. Jeżeli tak jest to najprawdopodobniej popełniłeś jeden z popularnych błędów podczas uprawy lub pielęgnacji tej rośliny. Dowiedz się, jaka można być przyczyna gorzkich ogórków w ogródku, aby na przyszłość móc temu zapobiec.

Może cię zainteresować: Nie wylewaj wody po gotowaniu tego przysmaku. Pelargonie ją uwielbiają

Czy gorzkie ogórki można jeść? Niestety nie są zbyt smaczne

Wbrew powielanym błędnym opiniom, gorzkie ogórki można jeść. Zawarte w takich warzywach naturalne związki z grupy kukurbitacyn nie są toksyczne dla człowieka. To substancje, które zazwyczaj koncentrują się w korzeniach, łodygach i liściach. Mają chronić roślinę m.in. przed szkodnikami. 

W niekorzystnych okolicznościach (błędy uprawowe i pielęgnacyjne) wspomniane kukurbitacyny mogą jednak przedostawać się także do owoców. To nic złego, ale niestety to właśnie przez nie, ogórki są gorzkie i niezbyt smaczne.

Czytaj również: Skrzydłokwiat będzie kwitł przez cały rok. Wystarczy ta odżywka z kilku listków

Jak uprawiać ogórki gruntowe? Pamiętaj o tym, bo inaczej zgorzknieją

Goryczka nie jest szkodliwa, (a może stymulować procesy trawienne), jednak nie smakuje dobrze. Jeśli za nią nie przepadasz, nie pozwól na to, aby się pojawiła. W tym celu zwróć uwagę na warunki uprawy ogórków w twoim ogrodzie.

Ogórki lubiąc ciepło, lecz nie przepadają za zbyt wysokimi temperaturami. Wystawiane na temperatury poniżej 20 lub powyżej 25 stopni Celsjusza mogą stawać się gorzkie. Aby do tego nie doprowadzić, cieniuj rośliny w gorące dni, osłaniaj je np. folią ochronną. 

Staraj się nie nadużywać nawozów azotowych w okresie kwitnienia, bo one także mogą przyczyniać się do gorzkiego smaku ogórków. Regularnie dostarczaj za to ogórkom potasu, ponieważ pierwiastek ten jest niezbędny dla utrzymania właściwej gospodarki wodnej i absorpcji składników odżywczych.

Jak podlewać ogórki, by nie były gorzkie? Regularnie, ale oszczędnie

Podlewanie ogórków jest najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym tych warzyw. Ma ogromny wpływ na ich smak, dlatego zwróć na nie szczególną uwagę. Rośliny te preferują glebę wilgotną, ale nie przemokniętą. 

Podlewanie ogórków powinno być więc regularne, ale oszczędne. W okresie upałów musisz je nawadniać nawet dwa razy dziennie - rano i późnym popołudniem, na około dwie godziny przed zachodem słońca. 

Aby wilgotność gleby była zawsze na optymalnym poziomie, stosuj ściółkowanie np. skoszoną trawą. Dzięki temu zmniejszysz parowanie wody z podłoża. Ten trik naprawdę pomoże ci w ogrodzie.

Zobacz też:

Zmieszaj i podlej zamiokulkasa. Liście będą duże i błyszczące

Monstera wypuści mnóstwo nowych liści. Wystarczy, że podlejesz ją tym

Zrób to teraz, a na wiosnę nie zobaczysz chwastów w ogrodzie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywnik | uprawa roślin | pielęgnacja roślin | podlewanie