Reklama
Reklama

Ogórki z twojego ogródka są gorzkie? Prawdopodobnie popełniasz te błędy

Ogórki to popularne warzywa, często uprawiane w przydomowych ogródkach. Każdemu ogrodnikowi zależy, aby były soczyste, pozbawione goryczki. Co zrobić, gdy mimo starań, są gorzkie w smaku? Przyczyn należy szukać w błędach pielęgnacyjnych. Uratujesz swoje plony, jeśli je wyeliminujesz.

Goryczka w ogórkach nie jest trująca, pobudza procesy trawienne, a nawet chroni wątrobę. Trzeba jednak przyznać, że gorzkie warzywa nie zachwycają swoim smakiem, chcemy go uniknąć, prowadząc własne uprawy. Poznaj błędy pielęgnacyjne, przez które ogórki mają goryczkę, a jeszcze zdążysz uratować swoje plony. 

Przez to twoje ogórki są gorzkie - przyczyny powstawania goryczki

Ogórki mają związki chemiczne nazywane kukurbitacynami. Chronią je przed szkodnikami i występują w korzeniach, łodygach i liściach, choć w sprzyjających warunkach mogą przenikać także do owoców. Jakie są zatem przyczyny powstawania goryczki?

  • Nieodpowiednie podlewanie

Ogórki wymagają stale wilgotnego podłoża, jednak nie może być błotniste. Należy zatem podlewać je często, ale małymi dawkami. Z kolei niewystarczająca ilość wody prowadzi do stresu wodnego, zwiększającego produkcję kukurbitacyn. 

  • Zbyt wysoka lub za niska temperatura

Ogórki stają się gorzkie, jeśli temperatura przekroczy 30 stopni Celsjusza lub spadnie poniżej 15 stopni Celsjusza. Optymalne warunki do ich rozwoju to temperatura wynosząca od 20 do 25 stopni Celsjusza.  

  • Niewłaściwe nawożenie

Gdy ogórki zaczynają kwitnąć, powinniśmy odstawić nawozy azotowe, powodujące gorzki smak warzyw. Przyczyną powstawania goryczki może być także niedobór potasu, który odpowiada nie tylko za gospodarkę wodną i pobór składników odżywczych, ale również za proces owocowania. 

  • Nieregularność zbiorów

Ogórki zwiększają produkcję kukurbitacyn, jeśli pozostają długo na krzaczku. Stają się wtedy słabsze i bardziej narażone na atak szkodników czy rozwój chorób. 

Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie?

Ogórki nie będą gorzkie, jeśli zaczniemy podlewać je małą ilością wody, za to 2 razy dziennie - rano i późnym popołudniem. Warto też ściółkować ich glebę np. słomą lub skoszoną trawą, co pozwala na utrzymanie odpowiedniej wilgotności, a także chroni przed upałami. W gorące dni dodatkowo przysłaniajmy je folią. 

Żeby uniknąć goryczki w ogórkach, należy właściwie je nawozić. Używajmy zatem nawozów z odpowiednią ilością azotu, fosforu i potasu na różnych etapach rozwoju roślin. Przydatny może okazać się miernik ogrodniczy, służący do testowania ziemi, pomagający utrzymać odpowiedni poziom składników odżywczych. 

Pamiętajmy też o regularnych zbiorach ogórków, nawet codziennych. Zrywajmy je z krzaczka, zanim staną się zbyt przerośnięte.

Zobacz też:

Grudnik utonie w kwiatach. Musisz jednak zrobić to do połowy grudnia 

Kupiłeś gwiazdę betlejemską? Zrób to, a postoi nawet 2 razy dłużej

W grudniu nie zapomnij okryć tym berberysów. Przetrwają zimę bez szwanku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pielęgnacja roślin | warzywniak