Reklama
Reklama

Chcesz, żeby ogórki obrodziły? Nie zapomnij o tym zabiegu

Ogórki z ogromnym zamiłowaniem uprawiane są w przydomowych ogródkach, a także szklarniach. W przypadku tych drugich możliwe jest uzyskanie wysokiej jakości plonów przez cały rok. Ważne jest jednak, aby w środowisku, jakim jest szklarnia, adekwatnie dbać o ogórki. Nie można zapominać o wykonywaniu konkretnych zabiegów. Jednym z nich jest przycinanie. Na czym polega oraz jak poprawnie je wykonać? Podpowiadamy.

Dbanie o uprawę ogórków to nie tylko regularne podlewanie, ale również wykonywanie należnych zabiegów pielęgnacyjnych. Te mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego wzrostu, a także obfitości plonów. Tak więc nie można zapomnieć o przycinaniu ogórków szklarniowych, które jest jednym z ważniejszych w przypadku hodowli w szklarni. 

Hodowla ogórków w szklarni. Dlaczego przycinanie ogórków jest tak ważne?  

Przycinanie ogórków jest niezwykle istotnym zabiegiem, o którym wielu ogrodników zapomina. Ma on na celu kontrolowanie wzrostu roślin, ale nie tylko. Takie przycinanie zapewnia lepszy przepływ światła do każdej z części rośliny, a także poprawia wentylację.

Odpowiednie i regularne przycinanie zapobiega rozwojowi chorób grzybowych, a także rozprzestrzenianiu się ich, co jest wyjątkowo proste w warunkach, jakie tworzy szklarnia.

Korzyści z przycinania ogórków jest cała masa. Przede wszystkim są to obfite plony o wyższej jakości. Ogórki są większe i zdrowsze, a także cechuje je lepszy smak. Ponadto regularne przycinanie jest sprzymierzeńcem efektywniejszego wykorzystywania zasobów. Co to oznacza w praktyce? Woda i ważne składniki odżywcze są lepiej rozprowadzane po roślinie, która może skupić się na wytwarzaniu dorodnych owoców.  

Zobacz również: Te warzywa wysiej w lipcu. Szybko będziesz się cieszyć plonami

Jak prawidłowo przycinać ogórki? Kluczem sukcesu jest regularność i precyzja  

Przycinanie ogórków w szklarni prowadzi do tego, że optymalna liczba liści na pędzie powinna wynosić około 20-25. Do tego właśnie należy dążyć tym zabiegiem, bowiem taka ilość pozwala zachować równowagę pomiędzy zdrowym wzrostem a owocowaniem. Ten strategiczny zabieg cięcia powinien być przeprowadzany regularnie co 7-10 dni, aby wspomniana już równowaga cały czas funkcjonowała.

Jak obcinać liście z ogórków w szklarni? Przede wszystkim usuwanie dobrze zacząć od dolnych pędów oraz liści do wysokości mniej więcej 50 centymetrów. Dzięki temu ogórki dojrzewające w wyższych partiach mają lepsze warunki do rozwoju.

W następnej kolejności należy zająć się skracaniem pędów w wyższych partiach, pozostawiając 2-3 listki nad każdym związkiem owoców. Taka metoda pobudza roślinę do owocowania, a także zapewnia lepszy dostęp światła to wszystkich części. 

Podczas wykonywania tego zabiegu ważna jest technika, a także używane narzędzie. Nie może być ono tępe oraz brudne, ponieważ może to sprzyjać rozwojowi chorób. Dobry sekator pozwoli sprawnie, bezpiecznie i precyzyjnie usunąć liście. Najlepiej robić to bezpośrednio przy pędzie rośliny bądź zaraz przed blaszką liścia, zostawiając cały ogonek. Posiadając taką wiedzę, można zminimalizować ryzyko infekcji i niepowodzeń, a także zapewnić sobie zdrowe i obfite plony prosto ze szklarni. 

Może cię zainteresować: Koniecznie dorzuć ten składnik do kiszenia ogórków. Będą chrupiące i smaczne

Zobacz też:

Rozsyp w ogrodzie i patrz, jak ślimaki się wynoszą. Dodatkowo wzmocnisz te kwiaty

Wichury połamały drzewa i krzewy? Zrób tę maść leczniczą i posmaruj konary

Storczyk nie chce kwitnąć? Podlej go taką wodą, a obsypie się nowymi kwiatami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin | warzywniak | przycinanie roślin