Od lat podlewam tym choinkę. Nie gubi igieł i zachwyca się nią cała rodzina
Chciałbyś w tym roku przynieść do domu żywą choinkę, aby obawiasz się świąteczne drzewko, szybko zmarnieje i będzie gubić igły? Wcale nie musi tak być. Wystarczy, że będziesz regularnie podlewać roślinę domową odżywką z trzech tanich składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Zrób to, a choinka będzie zachwycać idealnym wyglądem przez długi czas.
Żywa choinka wygląda obłędnie i pięknie pachnie, dzięki czemu pomaga stworzyć wyjątkowy klimat w domu w święta Bożego Narodzenia. Niestety jej posiadanie ma również jedną wielką wadę.
Jeżeli przyniesiesz drzewko do domu zbyt wcześnie, może ono zacząć szybko gubić igły, przez co narobi sporo bałaganu, a w święta nie będzie prezentować się już tak okazale. Na szczęście jest prosty domowy sposób na to, aby przetrwała w idealnym stanie znacznie dłużej. Podlej choinkę tą odżywką z trzech składników, a w tym roku na pewno nie będziesz musiał wokół niej często zamiatać
Jeżeli chcesz, aby w tym roku twoja choinka postała w domu naprawdę długo, podczas zakupu świątecznego drzewka zwróć uwagę na te szczegóły. Będzie idealnie zielona, nawet jeśli postanowisz wynieść ją z domu dopiero 2 lutego.
Pamiętaj, że najtrwalszym gatunkiem drzewka świątecznego jest jodła kaukaska. Jeżeli będziesz o nią odpowiednio dbać, może zachować idealny wygląd nawet przez dwa miesiące. Świerki pospolite są od niej znacznie tańsze, przez co mogą wydawać się bardziej kuszące, ale pamiętaj, że na ogół dość szybko zaczynają sypać się z nich igły.
Sosna może okazać się całkiem niezłym wyborem z uwagi na piękny leśny zapach, przystępną cenę i całkiem niezłą wytrzymałość. Jej długie igły są dość rzadkie, ale rzadko odpadają i powinny bez trudu utrzymać nawet najcięższe ozdoby świąteczne.
Może cię zainteresować: Choinka bez bombek? Nowy trend podbija TikToka. Jak ubrać drzewko w stylu skandynawskim?
Niezależnie od tego, na jaki gatunek postawisz, powinieneś jednak pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji choinki. W przeciwnym razie nawet najpiękniejsze drzewko szybko zmarnieje. Gałązki powinny być zielone i giętkie, a igły mocno osadzone. Najlepiej też, aby miejscu, w którym choinka została ucięta, drewno pozostało jasne i świeże.
Gdy już przyniesiesz choinkę do domu, nie przesadzaj z temperaturą w pomieszczeniu, w którym ma ona przebywać (około 20 stopni jest optymalne) i nie stawiaj rośliny obok kaloryfera. A jeżeli masz taką możliwość, przechowuj ją w najchłodniejszym pomieszczeniu aż do Wigilii i dopiero rankiem 24 grudnia udekoruj ją po wniesieniu do docelowego miejsca. To ułatwi choince adaptację w nowych warunkach i znacznie wydłuży jej trwałość.
Czytaj również: Po świętach chcesz wsadzić choinkę do gruntu? Pamiętaj o tym, a będzie rosła przez wiele lat
Jeżeli chcesz zapobiec gubieniu licznych igieł przez swoją choinkę, powinieneś regularnie podlewać ją specjalną domową odżywką. Zwłaszcza jeśli w tym roku kupiłeś świerk, który często jest pod tym względem problematyczny.
Jej przygotowanie jest banalnie proste, a dostarczy ona roślinie niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym świąteczne drzewko będzie silniejsze. Wystarczy, że z kuchennej szafki wyciągniesz 2 łyżki stołowe cukru i 2 łyżki stołowe soli i litr wody i dokładnie wymieszasz składniki.
Zobacz też:
Skrzydłokwiat w mig wypuści nowe liście i kwiaty. Wystarczy kilka skórek tego owocu
Mój cyklamen uwielbia "zjadać" te owoce. Kwitnie po nich jak szalony
Zrób to z hostami w doniczkach. Bez problemu je przezimujesz