Nie prześpij tego terminu. Zbliża się czas siewu warzyw na rozsady
Zbliżający się luty jest idealnym miesiącem na siew warzyw na rozsady, czyli przygotowanie nasion w domowych warunkach, zanim trafią do ziemi. To pierwszy krok ku dorodnym, szybko zebranym plonom. Wystarczy stworzyć im odpowiednie warunki, a wkrótce parapet zamieni się w mini warzywnik.
Rozsadę możemy wyprodukować w domowych warunkach np. na parapecie kuchennym. Musimy jednak zrobić to w lutym albo w marcu - nie później. Polecamy produkcję rozsady pod osłonami, ponieważ zwiększymy ilość kiełkujących nasion, przyspieszymy rozwój siewek, a także ochronimy je przed szkodnikami i niekorzystną pogodą. Sprawdź najważniejsze informacje o tej metodzie i nie prześpij terminu siewu.
Warzywem, które można rozsiewać przez rozsadę, jest sałata. Dzięki takiemu siewowi uzyskamy wcześniejsze plony.
Rozsada jest dobra również dla ciepłolubnych warzyw tj. arbuz, melon, oberżyna, papryka czy pomidor. Sprawdzi się też dla tych wolnorosnących np. kalafior, brokuł, kalarepa.
Możemy przeprowadzić tę metodę na roślinach o długim okresie kiełkowania. Mowa o karczochu, selerze i szpinaku nowozelandzkim.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jakie prace trzeba wykonać w sadzie w styczniu? Najważniejsze zabiegi drzewek owocowych
W lutym warto wysiewać warzywa z rozsad, ponieważ szybciej zbierzemy dorodne plony. Umożliwi to również ich dwukrotne zebranie z tego samego miejsca w warzywniku. Jak zatem się za to zabrać?
Na początek wybierzmy odpowiednią ziemię do rozsady. Wystarczy torf z piaskiem bez nawozu. Takie podłoże ma odpowiednią ilość składników odżywczych dla młodych warzyw.
Następnie taką ziemią wypełniamy pojemniki na rozsady. Musimy ją wyrównać i delikatnie ugnieść. Polecamy wybór doniczek torfowych albo wielodoniczek. Te pierwsze można sadzić wraz z roślinami do gruntu (po rozroście korzeni ulegną biodegradacji). Z kolei te drugie możemy łatwo przenosić i wielokrotnie wykorzystywać.
Najważniejsze jest, aby zapewnić rozsadzie warzyw jasne i przewiewne stanowisko, jednak nie z bezpośrednio padającymi promieniami słonecznymi i przeciągami. Temperatura powinna być stała, ale pamiętajmy, że nie wszystkie rośliny tolerują tę pokojową.
Musimy również zadbać o odpowiednie nawodnienie. Podłoże powinno być lekko wilgotne, ale nie przemoczone. Polecamy zatem zraszanie rozsad wodą o temperaturze pokojowej.
W mieszkaniu panuje niska wilgotność powietrza, dlatego przykryjmy nasiona szybą albo nawet zwykłą folią spożywczą. Stworzymy im wówczas małą szklarnię. Warto zrobić w niej kilka dziurek, aby do roślin dostawało się świeże powietrze.
Młode siewki musimy przepikować do docelowych pojemników po około 2-3 tygodniach od wschodów. Przed tym zabiegiem obficie je podlewamy, a potem wyjmujemy ze starych doniczek za pomocą widelca albo patyczka. Po przepikowaniu intensywnie podlewamy rośliny - dzięki temu ziemia opadnie i przylgnie do korzeni.
Pamiętajmy, że nie każde warzywa tolerują pikowanie. Niektóre z nich od razy wysiewamy do doniczek. Mowa o dyni, ogórku czy fasoli.
10-14 dni przed posadzeniem warzyw do gruntu musimy je odpowiednio zahartować poprzez ograniczanie podlewania i częste wietrzenie, mające na celu obniżenie temperatury. W ten sposób przyzwyczaimy rośliny do warunków panujących na zewnątrz.
Zobacz też:
Widzisz to w doniczce z kwiatami? Działaj szybko, nim roślina zmarnieje
Chcesz cieszyć się kolorowym dywanem wiosną? Wysiej te kwiaty już w styczniu