Reklama
Reklama

Nie nadążysz zbierać słodkich owoców. Wystarczy, że wykonasz ten zabieg w odpowiednim czasie

Ostatnio coraz większą popularność obok malin i truskawek zyskują krzewy agrestu. Niektórzy kojarzą ich owoce z cierpkim smakiem, choć tak naprawdę będą słodkie, jeśli odpowiednio zadbamy o tę roślinę. Wykonaj zabieg cięcia i ciesz się obfitymi i pysznymi plonami.

Agrest to roślina uprawna występująca na działkach i ogródkach. Jego krzew jest kolczasty i mierzy do 1,5 m wysokości. Owoce agrestu mogą mieć zieloną, żółtą lub czerwoną barwę. Ich skórkę pokrywa delikatny meszek. 

Agrest warto mieć w swoim ogródku, nie tylko ze względu na pyszny smak owoców, ale też nieskomplikowaną pielęgnację. Jedynym zabiegiem, o jakim musimy pamiętać, jest wiosenne cięcie. Jeśli je wykonamy, to krzew wyda liczne i słodkie owoce. 

Kiedy przycinać agrest? Termin wiosenny

Regularne cięcie agrestu zapewnia krzewowi prawidłowy wzrost. Służy formowaniu, stymulowaniu nowych pędów do wzrostu, a także zapobieganiu możliwym chorobom. Oprócz tego przycinanie odmładza roślinę, dzięki czemu w kolejnych latach mamy coraz więcej owoców. Kiedy zatem należy wykonać ten zabieg pielęgnacyjny?

Młode sadzonki przycinamy zaraz po posadzeniu. W kolejnych latach natomiast zabieg ten należy wykonać przed rozpoczęciem wegetacji, a więc w drugiej połowie marca

Jak przycinać agrest? Najważniejsze zasady, które trzeba znać

Sposób, w jakim przycinamy agrest, jest zależny od wieku rośliny. Inaczej tniemy krzewy jednoroczne, trzyletnie i te starsze. Technika również ma wpływ na ilość i smak owoców. Jak zatem to zrobić?

Po posadzeniu sadzonek skracamy pędy o 2/3 długości i zostawiamy po 2 lub 3 oczka. Dzięki temu uformujemy krzew i pobudzimy go do wzrostu.

Trzyletni agrest tniemy systematycznie. Najpierw usuwamy krzyżujące się i rozrastające na boki pędy. Następnie przycinamy pędy jednoroczne o 1/3 długości. 

Regularne i prawidłowe przycinanie z łatwością zobaczymy na pięcioletnich krzewach. Powinny składać się one z 8 do 10 silnie rozgałęzionych pędów

Pamiętajmy, że w następnych latach musimy wykonać cięcie odmładzające. W tym celu usuwamy połowę pędów - tych krzyżujących się lub najstarszych. Tniemy też wszystkie słabe gałęzie. Zostawiamy natomiast te młode, jednoroczne. 

Zobacz też:

Ten kwiat warto mieć w ogrodzie. Jego zapach zachwyca ludzi, a odstrasza komary

Podsypują tym pomidory, żeby były smaczniejsze. Ogrodnik ostrzega

Tych resztek z obiadu nie wyrzucaj. Dzięki nim porzeczka będzie mieć mnóstwo owoców

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | krzewy | przycinanie roślin