Liście monstery żółkną jesienią? Tak przywrócisz jej zdrowy wygląd
Jesienią monstera może marnieć w oczach. Ze względu na suche powietrze, brak światła i niewystarczającą ilość promieni słonecznych liście robią się żółte. Nie ma co liczyć też na nowe przyrosty. Co zrobić, żeby wyglądała jak dawniej i zachwycała soczyście zielonymi liśćmi? Sprawdź już teraz.
Monstera pięknie zdobi mieszkania, zwłaszcza salony, ponieważ osiąga pokaźne rozmiary i cieszy nasze oczy dużymi, dziurawymi liśćmi o intensywnie zielonej barwie. Niestety jesienią jej kondycja pozostawia wiele do życzenia. Najpierw liście rośliny żółkną, a potem opadają. W tym artykule dowiesz się, jak temu zapobiec. Konieczna będzie zmiana pielęgnacji w sezonie grzewczym.
Na początek warto zastanowić się, dlaczego liście monstery żółkną akurat jesienią. Jest to związane z sezonem grzewczym - ciepłe i suche powietrze z grzejników ma zły wpływ na okazy, które naturalnie rosną w wilgotnych regionach Ameryki Środkowej i Południowej.
Jesienią poziom wilgoci w mieszkaniu jest niski ze względu na uruchamianie ogrzewania, które wysusza powietrze. Do tego rzadziej otwieramy okna, co ogranicza cyrkulację i dopływ świeżego, wilgotnego powietrza z zewnątrz.
Z drugiej strony nie możemy aż tak często otwierać okien i drzwi, ponieważ monstera nie lubi zimna oraz przeciągów. Poza tym przez krótszy dzień dociera do niej mniej światła słonecznego, niezbędnego w procesie fotosyntezy.
Błędy w podlewaniu oraz niedobór składników mineralnych również przyczynia się do żółknięcia liści okazu. Właśnie dlatego jesienią należy zmienić metody uprawy.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Sposób na żółknące liście skrzydłokwiatu. Plastry owoców ujawnią problem
Jesienią, w sezonie grzewczym, w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o odpowiedni poziom wilgoci dla monstery. Warto więc postawić w jej pobliżu nawilżacz powietrza albo miskę z wodą przy grzejniku.
Polecamy też zraszanie liści rośliny. Skuteczne może okazać się ich przecieranie roztworem z gliceryny. Wystarczy zmieszać kilka kropel tego produktu z 1 l wody. Wówczas zapobiegniemy nadmiernemu wysuszeniu okazu.
Monstera preferuje jasne stanowisko z rozproszonym światłem. Jesienią powinniśmy zatem postawić ją bliżej okna. Dodatkowo lampy doświetlające pomogą utrzymać soczyście zielony kolor liści.
W sezonie grzewczym podlewamy roślinę co 10-14 dni. Pamiętajmy, aby sprawdzać stopień wilgotności podłoża. Jeśli chodzi o nawożenie w okresie jesienno-zimowym, to warto stosować delikatne nawozy organiczne lub domowe odżywki. Mimo że okaz wchodzi w stan spoczynku, to i tak zużywa składniki odżywcze.
Wcale nie musimy biec do sklepu ogrodniczego po nawóz dla monstery. Możemy zrobić naturalne odżywki ze składników, które mamy w kuchni. O jakich mowa?
- Skórka banana
Bananowa odżywka dostarcza roślinie cennych minerałów, tj. potas oraz fosfor, które odpowiadają za rozwój liści i korzeni. Żeby ją zrobić, wystarczy pokroić 1 skórkę banana, zalać ją 1 l wody i odstawić na 24 h. Po tym czasie możemy podlewać nią okaz. Ten naturalny nawóz stosujemy co 2-3 tygodnie.
- Fusy z czarnej herbaty
Ten kuchenny odpad stanowi źródło azotu niezbędnego do zachowania zielonej barwy liści. W tym przypadku dodajemy 1 łyżkę fusów z czarnej herbaty do wody, którą podlewamy monsterę. Herbaciany nawóz też stosujemy raz na 2-3 tygodnie.
Zobacz też:
Koniecznie posadź w ogrodzie. To one najdłużej kwitną jesienią
Ta roślina kwitnie, gdy wszystko inne zamarza. Posadź ją teraz, a zimą będzie zachwycała
Podsyp tym piwonię, nim skończy się wrzesień. Utonie w morzu kwiatów