Reklama
Reklama

Agrest obsypie się soczystymi owocami. Wystarczy, że będziesz podlewać go tym

Chcesz, żeby w tym sezonie agrest wydał liczne i soczyste owoce? W takim razie jego uprawa nie może obejść się bez nawożenia. Wcale nie musisz specjalnie biec do sklepu po drogi nawóz. Wystarczy, że zajrzysz do lodówki, a znajdziesz tam cenne produkty, idealne do zasilania tej rośliny.

Niejeden ogrodnik decyduje się na uprawę agrestu, aby później wykorzystać jego owoce do dżemów, kompotów, wypieków lub orzeźwiających deserów. Żeby jednak krzew wydał mnóstwo plonów, konieczne jest przeprowadzenie wiosennego nawożenia. Przedstawiamy przepis na naturalny nawóz z wykorzystaniem...drożdży i mleka

Te składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego rozwoju agrestu

Na początek warto uświadomić sobie, jakich składników potrzebuje agrest do prawidłowego rozwoju, a tym samym do obfitego owocowania. Otóż musimy dostarczyć mu minerałów, tj. azot, magnez i potas. Dlaczego są one aż tak ważne?

Azot wspomaga wzrost rośliny, a więc wytwarzanie zielonych części, tj. liście czy pędy. Z kolei magnez jest niezbędny w procesie fotosyntezy - poprawia ogólną kondycję krzewów. Potas ma duży wpływ na jakość owoców, na ich smak i trwałość. 

Bez tych trzech składników najprawdopodobniej dojdzie do żółknięcia liści rośliny, słabego wytwarzania pędów, opadania kwiatów i zawiązków owoców. Właśnie dlatego tak ważne jest zasilanie agrestu odżywką, bogatą w azot, magnez i potas, które uzupełniają wszelkie niedobory. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Nemezja – łatwa w uprawie roślina, która kwitnie całe lato

Przepis na naturalny, drożdżowy nawóz dla agrestu

Każdy doświadczony ogrodnik wie, że najlepszy naturalny nawóz dla agrestu to taki zrobiony z drożdży piekarskich i mleka. Jak prawidłowo połączyć te dwa składniki?

100 g drożdży rozpuszczamy w 500 ml mleka i całość rozcieńczamy w 10 l wody. Tak przygotowaną odżywką podlewamy krzewy co dwa tygodnie do momentu pojawienia się pierwszych owoców. 

Ten naturalny nawóz nie tylko pobudza rozwój mikroorganizmów w glebie, ale także dostarcza roślinie cennych składników odżywczych. Azot jest pozyskiwany z drożdży, a magnez z mleka. Drożdżowa odżywka pomaga też w lepszym przyswajaniu potasu z podłoża. 

Nie tylko odżywka z drożdży i mleka. Podlewaj agrest nawozem uzupełniającym

Po nawożeniu agrestu drożdżami i mlekiem, warto wdrożyć zasilanie gnojówką z pokrzyw, bogatą w potas. Ta naturalna odżywka stymuluje wzrost rośliny, wzmacnia odporność na choroby i szkodniki, a także poprawia jakość owoców. Jak ją zrobić?

1 kg młodych pokrzyw wrzucamy do wiaderka i zalewamy je 10 l wody. Naczynie stawiamy w cieniu na co najmniej 2 tygodnie, mieszając całość co jakiś czas.

Gdy gnojówka przestanie się pienić, to rozcieńczamy ją z wodą w proporcji 1:10 (1 część gnojówki i 10 części wody). Tak przygotowanym nawozem podlewamy agrest od momentu owocowania.

Zobacz też:

W kwietniu zacznij podlewać tym rabarbar. Obrodzi jak nigdy wcześniej

Widzisz to na gałązkach pomidorów? Przez błahy błąd możesz pożegnać plony

Zrób to z bzem w kwietniu. Będzie tonął w kwiatach przez wiele lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nawożenie | działka