Pij łyżkę dziennie. Wygładzisz zmarszczki i stracisz kilogramy
Olej lniany jest tym, po który sięgamy raczej rzadko. A przecież jest jednym z naszych najzdrowszych produktów roślinnych. Połowę jego zawartości stanowią niezwykle zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Niezwykłe właściwości oleju lnianego sprawiają, że jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Jak go używać, by jak najpełniej skorzystać z jego dobrodziejstw? Wyjaśniamy.
Olej lniany spożywany regularnie może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, wpłynąć na wygląd cery a nawet wspomóc odchudzanie. Trzeba tylko wiedzieć, jak go używać i jak przechowywać, by nie stracił sowich cennych właściwości. To produkt o niezwykle krótkiej trwałości, który słabo znosi wyższe temperatury. Dlatego po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce i spożyty w ciągu najbliższych trzech miesięcy.
Olej lniany jest niedoceniany ze względu na swój specyficzny smak i krótki okres przechowywania. Tymczasem to kopalnia zdrowia, która śmiało może stawać w jednym szeregu z oliwą z oliwek. Właściwości zdrowotne oleju lnianego biorą się z jego wyjątkowej zawartości. Olej lniany jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest rodzajem kwasu omega-3. Regularne spożywanie oleju lnianego może pomóc w poprawie zdrowia serca, zmniejszeniu stanu zapalnego oraz wspieraniu zdrowia mózgu.
Zawarte w nim lignany dodatkowo wspomagają walkę z przewlekłymi stanami zapalnymi oraz regulują pracę hormonów, co jest szczególnie cenne u kobiet w czasie menopauzy. To właśnie lignany decydują o przeciwnowotworowym działaniu oleju lnianego. Witamina E działa jako silny antyoksydant, chroniąc skórę przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki i wpływając na kondycję skóry i włosów. Zawarty w oleju lnianym magnez w połączeniu z kwasami Omego-3 wspomaga zdrowie kości. Olej lniany poprawia pracę jelit. Jego spożywanie jest polecane osom na diecie, również diabetycznej.
Olej lniany można dodawać do sałatek, skrapiać nim kanapki lub dodawać do dipów i past. W ten sposób mogą go jeść osoby, które nie przepadają za jego specyficznym posmakiem, który można przykryć przyprawami. Olej lniany nie nadaje się do smażenia, traci wtedy swoje właściwości.
Najlepiej jednak spożywać olej lniany na czczo, jedną łyżkę (15 ml) dziennie. Wtedy najlepiej wpłynie na nasze zdrowie i urodę. Przy okazji obniży też apetyt, gdyż zapewnia poczucie sytości na długo. Wypity rano olej lniany wspomoże perystaltykę jelit i zapobiegnie zaparciom. Osoby na diecie docenią z pewnością, że wspomoże wątrobę oraz produkcję kwasów tłuszczowych, co ma niemałe znaczenie w odchudzaniu.
Choć pity na czczo olej lniany poprawi kondycję naszej skóry i paznokci, można go też używać zewnętrznie. Można go stosować jako olejek do ciała lub wcierkę do włosów, warto dodać kilka kropel do maseczek lub do zwykłej odżywki do włosów. Właścicielki długich włosów, borykające się z ich rozdwajaniem, powinny natrzeć końcówki włosów olejem lnianym. Kwasy Omega-3 nadadzą im blaski, a witamina E pomoże w odbudowie. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, olej lniany nadaje się do łagodzenia podrażnień. Wyciszy egzemę i złagodzi zaczerwienienia i zacięcia po goleniu. Warto mieć go więc nie tylko w kuchni, ale i na półce z kosmetykami.
Zobacz też:
Obliczysz to w mniej niż 10 sekund? Jeśli tak, jesteś bystrzakiem
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Weź z kuchni i wylej na głowę. Zapomnisz o nadmiernym wypadaniu włosów