Nie wyrzucaj do kosza. Przyciągniesz pecha i problemy finansowe
Marnowanie żywności to poważny problem we współczesnym świecie. Lepiej więc starać się wykorzystać zakupione jedzenie w całości. W przypadku pieczywa jest to jednak szczególnie ważne, ponieważ wiąże się ze starym ludowym przesądem. Być może twoja babcia również powtarzała ci, że chleba nie wolno wyrzucać, bo to przyciąga pecha i problemy finansowe.
Nasi słowiańscy przodkowie traktowali chleb z niezwykłym szacunkiem. Uważali, że to nie tylko posiłek, a dar niebios i ziemi symbolizujący życie, płodność i dostatek, dlatego jeśli upadł, należało go natychmiast podnieść i ucałować, a później prosić o przebaczenie po to, aby przypadkiem nie obrazić boskich sił.
Pieczywo było obowiązkowym elementem wszystkich najważniejszych obrzędów. Towarzyszyło ludziom od narodzin, przez śluby i święta, aż po pogrzeby. Nie wyobrażano sobie więc, aby tak po prostu wyrzucać go do kosza. Do dziś popularny jest zresztą przesąd, że wyrzucając chleb do kosza można sprowadzić na siebie nieszczęście.
W kulturze Słowian chleb był uważany za swego rodzaju talizman, który chronił przed nieszczęściem, chorobami i złymi mocami. Uważano, że strzeże połączenia z przodkami, naturą i boskimi siłami. W związku z tym wkładano go nawet do kołyski i zabierano ze sobą w długie podróże.
Akt jego celowego pozbycia się był natomiast postrzegany jako marnotrawstwo, grzech i profanacja. Przodkowie uważali to za lekceważenie daru, które mogło ściągnąć na człowieka karę w postaci głodu, biedy, pecha i problemów finansowych.
Dlatego też niektórzy do teraz wierzą, że absolutnie nie wolno wyrzucać pieczywa. Jest to bowiem niedocenienie czyjejś ciężkiej pracy i zasobów, a także jawne okazywanie braku współczucia tym, którym tego pożywienia brakuje. Po prostu brak pokory wobec losu.
Zamiast wyrzucać chleb, powinieneś spróbować jeszcze go wykorzystać. Jeśli jest tylko trochę czerstwy, a nie spleśniały (pleśń absolutnie nie nadaje się do spożycia), zrób z niego grzanki, albo bułkę tartą. Możesz również wymoczyć go w jajku i w ten sposób przygotować całkiem smaczne danie.
Jeśli jednak pieczywo nie nadaje się już do użycia i musisz się go pozbyć (bo jest spleśniałe albo całkiem zepsute), to wrzuć go do bioodpadów lub pojemnika na odpady zmieszane (czarny pojemnik).
Zgodnie z wiarą przodków, najlepiej zawinąć go i pozbyć się chleba bez lekceważenia. W ten sposób okażesz szacunek. Nie chodzi o to, by nigdy nie wyrzucać chleba i trzymać zepsute pieczywo w mieszkaniu, ale by nie robić tego bezmyślnie.
Zobacz też:
Gotujesz barszcz na święta? Nigdy nie rób tego w ten sposób, ściągniesz na siebie pecha
Niewielu pamięta o tym świątecznym rytuale. Dzięki niemu szczęście cię nie opuści
Horoskop miłosny na grudzień 2025. Te znaki zodiaku powitają nowy rok we dwoje