Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj do kosza. Przyciągniesz pecha i problemy finansowe

Marnowanie żywności to poważny problem we współczesnym świecie. Lepiej więc starać się wykorzystać zakupione jedzenie w całości. W przypadku pieczywa jest to jednak szczególnie ważne, ponieważ wiąże się ze starym ludowym przesądem. Być może twoja babcia również powtarzała ci, że chleba nie wolno wyrzucać, bo to przyciąga pecha i problemy finansowe.

Nasi słowiańscy przodkowie traktowali chleb z niezwykłym szacunkiem. Uważali, że to nie tylko posiłek, a dar niebios i ziemi symbolizujący życie, płodność i dostatek, dlatego jeśli upadł, należało go natychmiast podnieść i ucałować, a później prosić o przebaczenie po to, aby przypadkiem nie obrazić boskich sił. 

Pieczywo było obowiązkowym elementem wszystkich najważniejszych obrzędów. Towarzyszyło ludziom od narodzin, przez śluby i święta, aż po pogrzeby. Nie wyobrażano sobie więc, aby tak po prostu wyrzucać go do kosza. Do dziś popularny jest zresztą przesąd, że wyrzucając chleb do kosza można sprowadzić na siebie nieszczęście.

Dlaczego nie można wyrzucać chleba? To przyciąga pecha i biedę, a przynajmniej tak twierdzili przodkowie

W kulturze Słowian chleb był uważany za swego rodzaju talizman, który chronił przed nieszczęściem, chorobami i złymi mocami. Uważano, że strzeże połączenia z przodkami, naturą i boskimi siłami. W związku z tym wkładano go nawet do kołyski i zabierano ze sobą w długie podróże. 

Akt jego celowego pozbycia się był natomiast postrzegany jako marnotrawstwo, grzech i profanacja. Przodkowie uważali to za lekceważenie daru, które mogło ściągnąć na człowieka karę w postaci głodu, biedy, pecha i problemów finansowych. 

Dlatego też niektórzy do teraz wierzą, że absolutnie nie wolno wyrzucać pieczywa. Jest to bowiem niedocenienie czyjejś ciężkiej pracy i zasobów, a także jawne okazywanie braku współczucia tym, którym tego pożywienia brakuje. Po prostu brak pokory wobec losu.

Co zrobić z czerstwym chlebem? Nie wyrzucaj go, tylko spróbuj wykorzystać

Zamiast wyrzucać chleb, powinieneś spróbować jeszcze go wykorzystać. Jeśli jest tylko trochę czerstwy, a nie spleśniały (pleśń absolutnie nie nadaje się do spożycia), zrób z niego grzanki, albo bułkę tartą. Możesz również wymoczyć go w jajku i w ten sposób przygotować całkiem smaczne danie.

Jeśli jednak pieczywo nie nadaje się już do użycia i musisz się go pozbyć (bo jest spleśniałe albo całkiem zepsute), to wrzuć go do bioodpadów lub pojemnika na odpady zmieszane (czarny pojemnik). 

Zgodnie z wiarą przodków, najlepiej zawinąć go i pozbyć się chleba bez lekceważenia. W ten sposób okażesz szacunek. Nie chodzi o to, by nigdy nie wyrzucać chleba i trzymać zepsute pieczywo w mieszkaniu, ale by nie robić tego bezmyślnie.

Zobacz też:

Gotujesz barszcz na święta? Nigdy nie rób tego w ten sposób, ściągniesz na siebie pecha

Niewielu pamięta o tym świątecznym rytuale. Dzięki niemu szczęście cię nie opuści

Horoskop miłosny na grudzień 2025. Te znaki zodiaku powitają nowy rok we dwoje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: astrologia | przepowiednie | wróżby