Reklama
Reklama

Zrób na śniadanie zamiast owsianki. Zdrowe i chrupiące gofry z płatków owsianych

Płatki owsiane najczęściej kojarzą się z owsianką, która jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie. Uwielbiana przez wiele osób, w pewnym momencie może się jednak przejeść. Chcąc dalej rozkoszować się zdrowym śniadaniem na słodko, warto postawić na płatki owsiane w zupełnie nowej odsłonie. Oto propozycja, która może stać się twoim ulubionym przysmakiem. 

Gofry zazwyczaj kojarzą się ze słodkim deserem z dużą ilością bitej śmietany. Nie jest to jednak ich najzdrowsza odsłona. Na szczęście z płatków owsianych można przegotować zdrową, sycącą i niezwykle smaczną wersję gofrów. To idealna propozycja na śniadanie zamiast owsianki lub na deser. Ich przygotowanie jest banalnie proste.  

Kiedy znudziła ci się owsianka na śniadanie, spróbuj gofrów owsianych 

Od dawna mówi się o zdrowotnych właściwościach płatków owsianych. Są dobrym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych oraz innych wartości odżywczych. To właśnie przez to tak chętnie są jedzone na śniadanie w postaci owsianki. Ta jednak może nie posmakować każdemu bądź jedzona zbyt długo może spowszechnieć. Świetną alternatywą będą więc gofry wykonane z płatków owsianych.  

Są lekkie, chrupiące, a w dodatku zdrowe. Mogą być podawane na słodko, ale również będą smakować wyśmienicie w wersji wytrawnej. Jako dodatki idealne będą świeże owoce, syrop klonowy, masło orzechowe, a nawet zwykły dżem. W wytrawnej wersji sprawdzi się na przykład biały serek, rukola bądź łosoś.  

Ta super propozycja na śniadanie nie tylko zaspokoi podniebienie, ale również dostarczy energii na cały dzień. Z pewnością posmakuje dorosłym, jak i dzieciom, dla których będzie to również dobra propozycja na przekąskę. Ich przygotowanie jest na tyle proste, że poradzi sobie z tym nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Posiadając gofrownice, w kilka chwil można przygotować obłędnie smaczne i zdrowe śniadanie.  

Przeczytaj również: Szybkie i zdrowe placuszki, idealne na śniadanie. Wystarczą 4 składniki

Gofry na zdrowe śniadanie? Wykonaj je według tego przepisu 

Gofry owsiane to zdrowsza wersja tych tradycyjnych, dlatego można je jeść nawet podczas odchudzania. Mogą być również smaczną propozycją jako przekąska na wynos bądź podwieczorek. Są miękkie, a zarazem chrupiące. Do ich wykonania będziesz potrzebować: 

  • 120 g płatków owsianych 
  • 300 ml mleka (może być zwykłe lub roślinne) 
  • Łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 2 łyżeczki cukru  
  • Łyżka oleju 
  • Szczypta soli  

Warunkiem koniecznym do wykonania gofrów jest oczywiście posiadanie gofrownicy. Mając odpowiedni sprzęt, zacznij od umieszczenia wszystkich składników w misce, a następnie zblendowania ich za pomocą blendera. W wyniku tego powinna powstać gładka i jednolita masa. Pozostaw zrobione ciasto na około 20 minut, aby odpowiednio zgęstniało.  

W tym czasie posmaruj blaszki w gofrownicy olejem, a następnie rozgrzej urządzenie. Wlewaj ciasto do gofrownicy za pomocą chochelki i piec gofry według czasu podanego w instrukcji urządzenia. Chrupiące wypieczone gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się owoce sezonowe, banany, dżem i masło orzechowe.  

Zobacz też:

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadanie | przekąski