Zrób na śniadanie zamiast owsianki. Zdrowe i chrupiące gofry z płatków owsianych
Płatki owsiane najczęściej kojarzą się z owsianką, która jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie. Uwielbiana przez wiele osób, w pewnym momencie może się jednak przejeść. Chcąc dalej rozkoszować się zdrowym śniadaniem na słodko, warto postawić na płatki owsiane w zupełnie nowej odsłonie. Oto propozycja, która może stać się twoim ulubionym przysmakiem.
Gofry zazwyczaj kojarzą się ze słodkim deserem z dużą ilością bitej śmietany. Nie jest to jednak ich najzdrowsza odsłona. Na szczęście z płatków owsianych można przegotować zdrową, sycącą i niezwykle smaczną wersję gofrów. To idealna propozycja na śniadanie zamiast owsianki lub na deser. Ich przygotowanie jest banalnie proste.
Od dawna mówi się o zdrowotnych właściwościach płatków owsianych. Są dobrym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych oraz innych wartości odżywczych. To właśnie przez to tak chętnie są jedzone na śniadanie w postaci owsianki. Ta jednak może nie posmakować każdemu bądź jedzona zbyt długo może spowszechnieć. Świetną alternatywą będą więc gofry wykonane z płatków owsianych.
Są lekkie, chrupiące, a w dodatku zdrowe. Mogą być podawane na słodko, ale również będą smakować wyśmienicie w wersji wytrawnej. Jako dodatki idealne będą świeże owoce, syrop klonowy, masło orzechowe, a nawet zwykły dżem. W wytrawnej wersji sprawdzi się na przykład biały serek, rukola bądź łosoś.
Ta super propozycja na śniadanie nie tylko zaspokoi podniebienie, ale również dostarczy energii na cały dzień. Z pewnością posmakuje dorosłym, jak i dzieciom, dla których będzie to również dobra propozycja na przekąskę. Ich przygotowanie jest na tyle proste, że poradzi sobie z tym nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Posiadając gofrownice, w kilka chwil można przygotować obłędnie smaczne i zdrowe śniadanie.
Przeczytaj również: Szybkie i zdrowe placuszki, idealne na śniadanie. Wystarczą 4 składniki
Gofry owsiane to zdrowsza wersja tych tradycyjnych, dlatego można je jeść nawet podczas odchudzania. Mogą być również smaczną propozycją jako przekąska na wynos bądź podwieczorek. Są miękkie, a zarazem chrupiące. Do ich wykonania będziesz potrzebować:
- 120 g płatków owsianych
- 300 ml mleka (może być zwykłe lub roślinne)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- Łyżka oleju
- Szczypta soli
Warunkiem koniecznym do wykonania gofrów jest oczywiście posiadanie gofrownicy. Mając odpowiedni sprzęt, zacznij od umieszczenia wszystkich składników w misce, a następnie zblendowania ich za pomocą blendera. W wyniku tego powinna powstać gładka i jednolita masa. Pozostaw zrobione ciasto na około 20 minut, aby odpowiednio zgęstniało.
W tym czasie posmaruj blaszki w gofrownicy olejem, a następnie rozgrzej urządzenie. Wlewaj ciasto do gofrownicy za pomocą chochelki i piec gofry według czasu podanego w instrukcji urządzenia. Chrupiące wypieczone gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się owoce sezonowe, banany, dżem i masło orzechowe.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków