Reklama
Reklama

Zapomnij o opadającym biszkopcie. Znajomy cukiernik zdradził mi, w czym tkwi sekret

Każda gospodyni chce, aby biszkopt wyszedł miękki i puszysty. Taki udany wypiek stanowi idealną bazę do tortu czy innego ciasta przekładanego kremem. Jeśli chcesz, żeby biszkopt nie opadł, to dodaj do niego nieoczywisty składnik. Znajomy cukiernik polecił mi ten przepis.

Nieoczywistym składnikiem biszkoptu, dzięki któremu wypiek wychodzi miękki i nieopadający, jest...budyń. Znajomy cukier radzi, aby wymieszać proszek budyniowy z mąką pszenną i dodać go do masy z jajek. Sprawdź przepis na doskonały wypiek. 

Składniki na idealny biszkopt - budyń zamiast mąki ziemniaczanej

Tradycyjny biszkopt składa się czterech składników, a jednym z nich jest mąka ziemniaczana. To właśnie ten produkt cukiernicy zastępują budyniem. Dzięki niemu wypiek wychodzi idealny, ma znakomity smak i aromat wanilii

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnego biszkoptu? Oto lista:

  • 6 jajek;
  • 140 g mąki pszennej;
  • 200 g cukru;
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru;.

Przepis na biszkopt z budyniem

Na początek mieszamy w misce mąkę pszenną z budyniem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Jest to ważny etap, ponieważ ma duży wpływ na uzyskanie pięknie wyrośniętego, nieopadającego wypieku. 

W kolejnym kroku dalej ubijamy pianę i dorzucamy do niej po jednym żółtku. Całość miksujemy do połączenia składników. 

Następnie do masy jajecznej dosypujemy mąkę pszenną z budyniem. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. 

Tak przygotowaną masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia. 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy je przez około 30 minut. Pamiętajmy, aby sprawdzić jego stan suchym patyczkiem.

Na koniec wyjmujemy tortownicę z piekarnika i ostrożnie odwracamy ją spodem do góry, wykładając biszkopt na deskę. Wypiek można przekładać kremem, gdy całkowicie ostygnie. 

Zobacz też:

Wymocz schabowe w tym płynie. Mięso po usmażeniu będzie smaczne i mięciutkie

Dodaj łyżeczkę do owsianki. To naturalny detoks i wzmocnienie odporności

Ten syrop w PRL-u robiła każda babcia. Jak miecz pomaga zwalczać jesienne przeziębienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy