Zapomnij o opadającym biszkopcie. Znajomy cukiernik zdradził mi, w czym tkwi sekret
Każda gospodyni chce, aby biszkopt wyszedł miękki i puszysty. Taki udany wypiek stanowi idealną bazę do tortu czy innego ciasta przekładanego kremem. Jeśli chcesz, żeby biszkopt nie opadł, to dodaj do niego nieoczywisty składnik. Znajomy cukiernik polecił mi ten przepis.
Nieoczywistym składnikiem biszkoptu, dzięki któremu wypiek wychodzi miękki i nieopadający, jest...budyń. Znajomy cukier radzi, aby wymieszać proszek budyniowy z mąką pszenną i dodać go do masy z jajek. Sprawdź przepis na doskonały wypiek.
Tradycyjny biszkopt składa się czterech składników, a jednym z nich jest mąka ziemniaczana. To właśnie ten produkt cukiernicy zastępują budyniem. Dzięki niemu wypiek wychodzi idealny, ma znakomity smak i aromat wanilii.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnego biszkoptu? Oto lista:
- 6 jajek;
- 140 g mąki pszennej;
- 200 g cukru;
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru;.
Na początek mieszamy w misce mąkę pszenną z budyniem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Jest to ważny etap, ponieważ ma duży wpływ na uzyskanie pięknie wyrośniętego, nieopadającego wypieku.
W kolejnym kroku dalej ubijamy pianę i dorzucamy do niej po jednym żółtku. Całość miksujemy do połączenia składników.
Następnie do masy jajecznej dosypujemy mąkę pszenną z budyniem. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Tak przygotowaną masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy je przez około 30 minut. Pamiętajmy, aby sprawdzić jego stan suchym patyczkiem.
Na koniec wyjmujemy tortownicę z piekarnika i ostrożnie odwracamy ją spodem do góry, wykładając biszkopt na deskę. Wypiek można przekładać kremem, gdy całkowicie ostygnie.
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz