Reklama
Reklama

Włóż plasterek do filiżanki i zalej kawą. To sposób na pyszny deser, lepszy niż z kawiarni

Marzy ci się pyszny deser kawowy jak z kawiarni? Od teraz nie musisz wychodzić z domu i płacić za drogą porcję kawy. Taki deser możesz przygotować samodzielnie. Oprócz standardowych dodatków dorzucamy plasterek pewnego owocu, który nadaje niepowtarzalnego smaku.

Sprawdź przepis na oryginalną kawę, która rozgrzewa podczas zimowych, chłodnych dni. Oczywiście taki deser możemy przyrządzić nawet latem. Jego głównym składnikiem jest kawa oraz pomarańcza. Ten napój kawowy polecamy osobom, które lubią eksperymentować ze smakami kawy. Jak go zrobić? 

Połączenie mocnej kawy ze słodką pomarańczą

Pomarańcze raczej nie kojarzą nam się z dodatkiem do kawy, częściej wrzucamy plasterek do herbaty, zamiennie z cytryną. Okazuje się jednak, że delikatna nuta cytrusowa oraz mocna kawa mogą stanowić wspaniałe połączenie smaków dla naszych kubków smakowych. 

Napój z kawy i pomarańczy jest bardzo orzeźwiający. Pijąc go, możemy poczuć nutę tego cytrusa, jednak jego smak nie dominuje nad kawą. Gorzki smak kawy i słodkość przełamana kwasowością pomarańczy dopełniają się idealnie. Produkty te możemy wzbogacić o kolejne dodatki, tworząc pyszny deser. 

Przepis na deser kawowy z pomarańczą

Do przygotowania deseru kawowego z pomarańczą potrzebujemy jedynie 5 składników. Oto krótka lista:

  • 1 plasterek pomarańczy;
  • 1 filiżanka gorącej kawy;
  • 1 filiżanka gorącej czekolady;
  • bita śmietana;
  • przyprawa do kawy. 

Na początek należy włożyć plasterek pomarańczy do kubka. Następnie zalewamy go kawą i czekoladą. Całość zdobimy bitą śmietaną, którą posypujemy przyprawą do kawy i startą skórką owocu.  

Jeśli pomarańcza jest naszym ulubionym owocem, to możemy pokusić się o dodanie kilku plasterków, które jeszcze bardziej uwydatnią jej smak.

Dzięki pomarańczy uzyskamy delikatnie orzeźwiający smak napoju kawowego. Czekolada jeszcze bardziej spotęguje słodkość, a bita śmietana nada odrobinę delikatności i kremowości. Z kolei za sprawą przyprawy poczujemy korzenny aromat. 

Zobacz też:

Tego dania nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Przygotuj na kilka dni przed Wigilią

100 lat temu był na każdym wigilijnym stole. Teraz mało kto pamięta o tym daniu

Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy