Reklama
Reklama

​Wegański zamiennik jajek. Katarzyna Bosacka zdradza, czy warto je kupić

W zbilansowanej diecie jajka odgrywają niezwykle ważną rolę. Jednak w przypadku osób z nietolerancją czy też wegan ten składnik należy wyeliminować z jadłospisu. Na szczęście na rynku bez problemu znajdziesz zamienniki. Sprawdź, czy według Katarzyny Bosackiej warto je kupić.

Katarzyna Bosacka jest dziennikarką, osobowością medialną, publicystką prasową i telewizyjną, a także youtuberką. Od wielu lat prowadzi programy edukujące w temacie odżywiania.

Wegański zamiennik jajek — skład

Substytut jajek ma za zadanie napowietrzać i nadawać dodatkową objętość potrawom, a także wiązać składniki. Bez takiego efektu trudno przygotować, chociażby idealny suflet czy bezę. W wegańskim zamienniku jajek znajdziemy:

  • skrobię z manioku,
  • mąkę ziemniaczaną,
  • wyciąg z babki jajowatej,
  • czarną sól.

Skrobia z manioku, czy też inaczej mąka z tapioki, nie zawiera glutenu, a także nie posiada charakterystycznego smaku czy zapachu. Idealnie sprawdzi się jako składnik zagęszczający.

Z kolei czarna sól, znana także jako Kala Namak, to specyficzny rodzaj przyprawy. Swoją barwę zawdzięcza zawartości aktywnego węgla drzewnego, a jej smak jest unikalny. Dla jednych przypomina ziemię, dla innych jest niezwykle delikatny, a jeszcze dla innych przypomina... jajo. To właśnie dzięki temu dodatkowi wegański zamiennik jajek zyskuje niepowtarzalny smak.

Czy warto kupić wegański zamiennik jajek?

Dla osób na diecie wegańskiej bądź uczulonych na białko jaja kurzego, ten substytut będzie idealnym pomocnikiem w kuchni. W końcu przygotowanie wielu potraw bez jajek jest wręcz niemożliwe. Należy jednak pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy. Zawartość mąki z tapioki i mąki ziemniaczanej sprawia, że znajduje się nich duża ilość węglowodanów, których nie uświadczymy w prawdziwych jajkach. Co więcej, wegański zamiennik ma aż trzy razy więcej kalorii, niż kurze jajo, a także brakuje w nim łatwo przyswajalnego białka oraz składników mineralnych i witamin.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL