Reklama
Reklama

Tłuczesz kotlety w ten sposób? Katarzyna Bosacka ostrzega, że to niebezpieczne

Katarzyna Bosacka jest znaną propagatorką zdrowego i smacznego gotowania. Telewizyjny autorytet dla wielu pań domu podzielił się niedawno nowym trikiem. Prezenterka ostrzega, że tłuczenie kotletów w popularny sposób może być niebezpieczne.

Tłuczenie kotletów przez folię jest powszechnie praktykowanym sposobem. Dzięki temu można dokładnie rozbić mięso i nie doprowadzić do sytuacji, w której jego resztki osadzają się na tłuczku. Daje to również lepszą kontrolę nad rozmiarem kotleta.

Jednak Katarzyna Bosacka ma inne zdanie na ten temat. Co więcej, nie radzi, a ostrzega przed nieprawidłowym sposobem ubijania kotletów. Z jej sposobów korzysta niejedna pani domu i chwali sobie ich działanie. Czy tak samo jest również i w tym przypadku?

Czy tłuczenie kotletów przez folię to jeden z powszechniejszych błędów w kuchni?

Specjalistka od zdrowego jedzenia i zdrowego trybu życia jasno zaznaczyła, że niewłaściwe tłuczenie kotletów, może być zgubne dla funkcjonowania naszego organizmu. Prezenterka zaznaczyła, że jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Niestety jej zdaniem nikt nie wyciąga z tego wniosków.

Czytaj również: Jedyny właściwy sposób na przechowywanie czosnku. Dzięki temu nie będzie gorzki

Dlaczego tłuczenie kotletów przez folię jest niezdrowe?

Niektórzy mogą się już przewidywać, co Katarzyna Bosacka ma na myśli, twierdząc, że tłuczenie kotletów przez folię to błąd. Oczywiście chodzi tutaj o wykorzystanie syntetycznego materiału, który w żadnym przypadku nie powinien przedostać się do naszego układu pokarmowego. 

Podczas ubijania kotletów drobinki plastiku mogą przenikać do pożywienia, a następnie dostawać się do naszego układu pokarmowego.

Jaka jest alternatywa dla tłuczenia kotletów przez folię?

Alternatywą dla tłuczenia kotletów przez folię, jest wykorzystanie tłuczka w standardowy sposób. Na początku trzeba umyć mięso i pozbawić je ścięgien oraz złogów tłuszczu. Wtedy będzie można przystąpić do działania. 

Katarzyna Bosacka zwróciła też uwagę, aby wygospodarować osobną deskę do krojenia i ubijania mięsa. Najlepiej przy tym zdecydować się na odmianę drewnianą, a nie plastikową. Dzięki temu elementy syntetycznego materiały nie przenikną do mięsa, a potem do naszego żołądka.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe