Reklama
Reklama

Ten obiad zrobisz za 10 zł, a naje się cała rodzina. Wystarczy nawet na dokładkę

Skończyły ci się pomysły na obiad? W takim razie przygotuj syte danie dla całej rodziny za 10 zł. Jego głównym składnikiem są ziemniaki, które zazwyczaj stanowią dodatek do mięs. Tym razem te popularne warzywa grają pierwsze skrzypce. Fani zapiekanek będą zachwyceni.

Ziemniaki królują w polskiej kuchni. Możemy jeść je na obiad pod najróżniejszymi postaciami. Jedni lubią do mięsa zwykłe, gotowane kartofle obsypane koperkiem, drudzy wolą puree, a jeszcze inni kopytka czy kluski. Te popularne warzywa dodaje się także do zup. 

Okazuje się, że z ziemniaków można zrobić danie z kuchni francuskiej, a mianowicie gratin. Całość przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym. Wystarczy pokroić warzywa w plastry, zalać śmietanką, potem obsypać serem i zapiec. Wówczas uzyskamy potrawę o kremowej, delikatnej konsystencji z zapieczonym, chrupiącym wierzchem. To klasyczny comfort food we francuskim wydaniu. 

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną

Do zapiekanki ziemniaczanej najlepiej wybrać mączyste ziemniaki, które mają dużo skrobi. Jeśli chodzi o ser, to polecamy taki twardszy, żółty, np. francuski Gruyère czy polski Bursztyn. Dodatkowym składnikiem gratin jest tymianek, często używany we Francji, idealnie komponujący się z kartoflami. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zapiekanki ziemniaczanej? Oto dokładna lista:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 150 g startego sera;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.;
  • sól wedle uznania. 

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Żeby zrobić zapiekankę ziemniaczaną, na początek obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości 2-3 mm. Używamy do tego mandoliny. 

Następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem i na jego dnie układamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko oprószamy go solą, najlepiej grubo mieloną, morską. 

W kolejnym kroku układamy warstwowo plastry ziemniaków i każdą warstwę obsypujemy solą. Potem zalewamy je śmietanką i zamykamy naczynie. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około godziny. Musimy jednak pilnować, żeby warzywa nie przypaliły się z wierzchu. 

Po godzinie ostrożnie wyjmujemy naczynie, zdejmujemy z niego pokrywkę i obsypujemy danie startym serem. Zapiekankę ziemniaczaną ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut

Gotowe danie ziemniaczane jemy samodzielnie lub z ulubioną surówką. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podawać je do mięsa, choć samo w sobie jest syte. 

Zobacz też:

Dodaj to do placków ziemniaczanych. Już nie nasiąkną olejem

Nie tylko zupa. Z tego przepisu zrobisz najlepsze kopytka dyniowe pod słońcem

​To najlepsza dynia na zupę i placuszki. Nie trzeba jej nawet obierać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dania obiadowe