Reklama
Reklama

Tę szarlotkę zrobisz w airfryerze. Szybki, prosty i tani sposób na ostatnią chwilę

Marzy ci się miękka i wilgotna szarlotka, którą można zjeść "na raz"? W takim razie przygotuj zdrowe ciasto w air fryerze. Przedstawiamy prosty przepis na stworzenie jabłkowego deseru zachwycającego smakiem i aromatem. Już sam zapach jabłek i cynamonu unoszący się w domu spowoduje, że z niecierpliwością będziesz wyczekiwać pierwszego kęsa.

W airfryerze przygotujemy nie tylko frytki, nuggetsy czy skrzydełka, ale też różne ciasta z minimalną ilością tłuszczu, które bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Właśnie taka jest szarlotka z tego urządzenia, wspaniale komponująca się z kleksem jogurtu naturalnego, miodem albo z lodami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby jeść ją solo.

Ciasta z airfryera jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków

Ciasto z airfreyera wypieka się równomiernie i znacznie szybciej niż w piekarniku. Wszystko za sprawą cyrkulacji gorącego powietrza. Taki wypiek będzie idealny, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie chcemy robić całej blachy deseru. Z tego urządzenia wychodzą 2-3 porcje. 

Korzystając z frytkownicy beztłuszczowej zużywamy mniej prądu - nie musimy rozgrzewać piekarnika i piec ciasta przez godzinę. Wystarczy 20 minut działania tego sprzętu. Airfryer sprawdzi się zatem w małej kuchni, dla singli i par, a także wszystkich tych, którzy chcą zrobić deser szybko i łatwo. 

Przepis na szarlotkę z airfryera

Składniki:

  • 3 jabłka lekko kwaśne;
  • 150 g mąki;
  • 70 g roztopionego masła;
  • 60 ml wody;
  • 3 łyżki erytrytolu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • szczypta soli. 

Przygotowanie:

Żeby zrobić szarlotkę w airfryerze, na początek obieramy jabłka i kroimy je w kostkę. Następnie w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, cynamon i sól. 

W kolejnym kroku dodajemy do miski roztopione masło i wodę. Całość dokładnie mieszamy - musi powstać jednolita, gęsta masa, którą można rozprowadzić. 

Na dno silikonowej albo ceramicznej foremki wylewamy połowę masy, kładziemy na nią jabłka i przykrywamy je resztą ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę pieczemy w 160 stopniach przez 20- 25 minut

Zobacz też:

​Błyskawiczna tarta, którą zrobisz z tym, co akurat masz w lodówce. Idealna do niedzielnej kawy

Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, że goście wciąż proszą o dokładki

Wielu uważa ją za ozdobę świątecznego stołu. Mało kto wie, że pomaga spalić boczki i odmładza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta