Reklama
Reklama

Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów

Brakuje ci pomysłu na szybki i pożywny posiłek? Jeśli masz dość kanapek czy owsianki, to koniecznie przygotuj na lunch placuszki twarogowe. Mogą również stać się alternatywą dla ociekających tłuszczem racuchów. Poświęć kilka minut na zrobienie tego słodkiego dania.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez słodkiego posiłku. Specjalnie dla nich dedykujemy prosty przepis na placuszki twarogowe, które wychodzą puszyste jak chmurka. Poza tym sycą na długi czas ze względu na dużą ilość białka. Takie pyszne i pożywne danie musi znaleźć się w twoim codziennym menu. 

Składniki na placuszki twarogowe

Podstawowym składnikiem placuszków twarogowych jest oczywiście biały twaróg. Używamy też popularnych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Przepis został wzbogacony o budyń. To właśnie dzięki niemu placki wychodzą delikatniejsze. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placuszków twarogowych? Oto lista:

  • 250 g twarogu;
  • 80 g mąki pszennej;
  • 50 g cukru;
  • 5 g proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego, waniliowego albo czekoladowego.

Przepis na placuszki twarogowe

Żeby zrobić placuszki twarogowe, na początek musimy wrzucić twaróg do miski i rozdrobnić go widelcem. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki. 

W kolejnym kroku łączymy wszystkie składniki tak, aby powstała gładka masa. Używamy do tego miksera albo ręcznego blendera. 

Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu zaczynamy nakładać łyżką porcje powstałej masy. Placuszki twarogowe smażymy do momentu, aż będą zarumienione z jednej i drugiej strony.

Z czym podawać placuszki twarogowe?

Placuszki twarogowe wspaniale smakują z konfiturą, jogurtem greckim czy masłem orzechowym. Możemy dodatkowo wzbogacić je o ulubione owoce. 

W mniej dietetycznej wersji polecamy posmarowanie ich czekoladą, bitą śmietaną albo syropem klonowym. Wiele osób lubi oprószać takie placki cukrem pudrem

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy