Reklama
Reklama

Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki

Szukasz przepisów na słodkie śniadanie lub kolację? W takim razie koniecznie przygotuj livance, czyli czeskie placki, które są łudząco podobne do polskich racuchów, choć robi się je zupełnie inaczej. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki, dlatego śmiało mogą konkurować z amerykańskimi pancakes.

W Czechach i na Słowacji zajadają się drożdżowymi placuszkami - livance. Powstają one z ciasta drożdżowego, które jest znacznie grubsze niż naleśnikowe. Właśnie dlatego wychodzą bardziej puszyste od naleśników. W przeciwieństwie do racuchów smażymy je na małej ilości tłuszczu na specjalnej patelni z wgłębieniami. Poznaj przepis na czeskie placki. 

Prosty przepis na czeskie placki

Z przygotowaniem livance poradzi sobie dosłownie każdy - przepis na nie jest bardzo prosty. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, aby wyrosło. Jak zatem zrobić te placuszki?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 450 ml mleka;
  • 20 g drożdży;
  • 20 g cukru;
  • 2 jajka;
  • szczypta soli;
  • olej do smażenia. 

Przygotowanie:

Na początek mieszamy w misce drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki mleka. Masę odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 

Po tym czasie oddzielamy żółtka od białek i łączymy je z resztą mleka, a po chwili dodajemy także rozczyn i pozostałą część mąki pszennej, którą uprzednio przesiewamy. Wszystko dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku ubijamy białka z cukrem i ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. 

Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie smażymy czeskie placki do momentu, aż zarumienią się z jednej i drugiej strony

Z czym podawać livance?

W momencie, gdy dodajemy rozczyn i mąkę pszenną, to wtedy możemy też dorzucić skórkę cytryny, pokrojone jabłka, cynamon, a nawet dolać odrobinę rumu. Dzięki temu livance zyskają intensywniejszy aromat i ciekawszy smak, a owoce sprawią, że będą bardziej wilgotne i soczyste.

Czeskie placki można podawać z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, bitą śmietaną i ze świeżymi owocami. Wspaniale smakują też w nietypowej wersji z twarogiem i orzechami. 

Zobacz też:

Panierka z ryby zostaje na patelni? Najpewniej popełniasz ten popularny błąd

Wystarczy cebula by zrobić przekąskę do filmu. Zdrowsza i mniej kaloryczna niż chipsy

Twoje jelita pokochają tę zupę. Mało kto wie, jaka jest zdrowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy