Reklama
Reklama

Tak zrobisz szybkie i puszyste jak chmurka ciasto czekoladowe. Kluczem 1 składnik

Marzysz o obłędnie czekoladowym cieście, delikatnym i puszystym jak chmurka, które przygotujesz w zaledwie 10 minut? Przedstawiamy prosty przepis, dedykowany dla fanów czekolady. Jeden sekretny składnik sprawia, że wypiek wychodzi niezwykle lekki, wilgotny i po prostu rozpływa się w ustach. Sprawdź, o jakim mowa.

Ciasta czekoladowe często robi się na maślance albo na jogurcie. Tym razem przedstawiamy przepis z użyciem kefiru. To właśnie dzięki niemu wypieki wychodzą miękkie, puszyste i wilgotne. Poza tym nie wysychają i są świeże nawet przez trzy dni. 

Składniki na ciasto czekoladowe z kefirem

Ciasto czekoladowe robi się z popularnych składników, które często już mamy w swojej kuchni. Jeśli jednak nie, to kupimy je dosłownie wszędzie, w każdym sklepie. Oczywiście nie zapominamy o kefirze, który wpływa na konsystencję i smak tego wypieku. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta czekoladowego? Oto lista:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 300 g kefiru;
  • 2 jajka;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki powideł;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Przepis na ciasto czekoladowe z kefirem

Przepis na ciasto czekoladowe z kefirem jest szybki i prosty. Robi się je w 10 minut, nie potrzebujemy nawet miksera. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, ale po kolei...

Na początek do miski wlewamy kefir oraz olej i dodajemy do nich jajka, cukier, powidła. Te składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. 

W kolejnym kroku dosypujemy przesianą mąkę tortową, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, a także dodajemy szczyptę soli. Całość ponownie mieszamy do połączenia składników. 

Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe pieczemy przez około godzinę, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. 

Gdy ostygnie, to warto oblać je polewą czekoladową i obsypać orzechami włoskimi albo wiórkami kokosowymi. Można też ozdobić wypiek listkami mięty i świeżymi owocami tj. maliny, borówki, truskawki, wiśnie czy porzeczki. 

Zobacz też:

O niebo lepsza od marchewki z jabłkiem. Dziś zrób tę surówkę do obiadu

​Fit tiramisu, które zrobisz w 10 minut. Sporo białka i zero cukru

Czekolada na wytrawnie? Poznaj przepis, który zmieni twoje podejście do kakao

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy