Sycąca i pyszna swojska zapiekanka warzywna. Oto idealny przepis
Zapiekanki to świetne danie na obiad czy na kolację, ale również na spotkanie ze znajomymi. Co więcej, nie trzeba do ich przyrządzenia wykorzystywać mięsa czy makaronu. Równie pyszna wyjdzie, gdy postawimy na same warzywa. Sprawdź przepis na sycącą swojską zapiekankę warzywną.
Nasza swojska zapiekanka warzywna idealnie sprawdzi się na spotkania w większym gronie. Można także przygotować ją jako obiad na dwa dni. Po odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza, niż za pierwszym razem.
Do przygotowania swojskiej zapiekanki warzywnej potrzebne będą następujące składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ogórki konserwowe
- 4 ząbki czosnku
- 200 g sera (mozzarella, parmezan, gouda, cheddar)
- 750 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 75 g masła
- łyżka ulubionej musztardy
- 4 łyżki oleju
- wędzona papryka
- tymianek
- pieprz ziołowy
- natka pietruszki
- sól
Zamiast jednego rodzaju sera można również wykorzystać mieszankę. Co więcej, można posłużyć się dwoma gatunkami — np. mozzarellę dodać do sosu beszamelowego, a na końcu zapiekankę posypać cheddarem.
Ziemniaki myjemy, płuczemy, obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy w zależności od naszych preferencji — do miękkości lub al dente. Paprykę, cukinię, pomidory, pieczarki, ogórki kiszone oraz cebule również myjemy i kroimy w średnią kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
Zaczynamy od zeszklenia cebuli przez kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania brązowego koloru. Dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także po łyżeczce wędzonej papryki, tymianku oraz pieprzu ziołowego i całość dusimy przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Do rondelka wkładamy masło i je rozpuszczamy — ma mieć wysoką temperaturę, jednak nie może zacząć się przypalać. W tym momencie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Gdy tak się stanie, zaczynamy powoli dodawać mleko, cały czas mieszając (najlepiej rózgą kuchenną). Jeśli osiągniemy konsystencję sosu, do rondelka wrzucamy łyżkę musztardy i połowę sera. Całość dokładnie mieszamy, aż ser się roztopi i zdejmujemy z kuchenki.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzone ziemniaki, uduszone warzywa, ogórki konserwowe oraz sos beszamelowy. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Zapiekankę posypujemy resztą sera i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25-30 minut, aż ser się przyrumieni. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Zobacz też:
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia
To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę
Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny