Pyszne i bardzo proste ciasto. Główny składnik może cię zaskoczyć
Pyszne i bardzo proste ciasto można przygotować, wykorzystując popularne warzywo. O ile ciasto marchewkowe czy dyniowe nabrały w ostatnich latach sporej popularności, o tyle ta propozycja wciąż wydaje się to być nieoczywista. Mimo to smak z pewnością zaskoczy największych niedowiarków, a przygotowanie jest banalnie proste.
Fasola to nie tylko dodatek do zup, sałatek czy dań kuchni meksykańskiej. Jako baza ciasta sprawi, że będzie ono smaczne i zdrowe. Jego główną zaletą jest duża zawartość białka i błonnika.
Fasola z pewnością nie jest produktem, o którym myślimy w pierwszej kolejności, wymieniając składniki niezbędne do przygotowania słodkich wypieków. Jest w tym trochę prawdy, ponieważ nawet w cieście z fasoli bardzo ważne są inne, dość znane artykuły. Taka różnorodność jest sekretem wyjątkowego wypieku.
Żeby przygotować pyszne i bardzo proste ciasto z fasoli niezbędne będą następujące artykuły:
- 500 g czerwonej fasoli z puszki,
- 4 jajka,
- 6 łyżek kakao,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka miodu,
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
- 2 banany.
Czytaj również: Dietetyczne ciastka owsiane bez cukru i bez pieczenia
Żeby przygotować ciasto z fasoli, na początku trzeba odcedzić i przepłukać warzywa z puszki i umieścić je w misce. Kolejny krok to dodanie bananów, oleju, miodu, kakao i proszku do pieczenia (można też zdecydować się na sodę oczyszczoną).
Następnie trzeba ubić mikserem jajka na puszystą masę, a potem dodać ją do kremu z fasoli i pozostałych składników. Całość należy dokładnie wymieszać. Ostatni etap to umieszczenie masy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i włożenie całości do piekarnika nagrzanego do 180°C z włączonym trybem góra-dół. Ciasto trzeba piec przez około 30-40.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia