Reklama
Reklama

Pyszne i bardzo proste ciasto. Główny składnik może cię zaskoczyć

Pyszne i bardzo proste ciasto można przygotować, wykorzystując popularne warzywo. O ile ciasto marchewkowe czy dyniowe nabrały w ostatnich latach sporej popularności, o tyle ta propozycja wciąż wydaje się to być nieoczywista. Mimo to smak z pewnością zaskoczy największych niedowiarków, a przygotowanie jest banalnie proste.

Fasola to nie tylko dodatek do zup, sałatek czy dań kuchni meksykańskiej. Jako baza ciasta sprawi, że będzie ono smaczne i zdrowe. Jego główną zaletą jest  duża zawartość białka i błonnika.

Jakie składniki będą potrzebne do pysznego, nietuzinkowego ciasta?

Fasola z pewnością nie jest produktem, o którym myślimy w pierwszej kolejności, wymieniając składniki niezbędne do przygotowania słodkich wypieków. Jest w tym trochę prawdy, ponieważ nawet w cieście z fasoli bardzo ważne są inne, dość znane artykuły. Taka różnorodność jest sekretem wyjątkowego wypieku.

Żeby przygotować pyszne i bardzo proste ciasto z fasoli niezbędne będą następujące artykuły:

  • 500 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 4 jajka,
  • 6 łyżek kakao,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
  • 2 banany.

Czytaj również: Dietetyczne ciastka owsiane bez cukru i bez pieczenia

Jak przygotować smaczne i zdrowe ciasto?

Żeby przygotować ciasto z fasoli, na początku trzeba odcedzić i przepłukać warzywa z puszki i umieścić je w misce. Kolejny krok to dodanie bananów, oleju, miodu, kakao i proszku do pieczenia (można też zdecydować się na sodę oczyszczoną).

Następnie trzeba ubić mikserem jajka na puszystą masę, a potem dodać ją do kremu z fasoli i pozostałych składników. Całość należy dokładnie wymieszać. Ostatni etap to umieszczenie masy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i włożenie całości do piekarnika nagrzanego do 180°C z włączonym trybem góra-dół. Ciasto trzeba piec przez około 30-40.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta