Reklama
Reklama

Prosty przepis na młode ziemniaki z piekarnika

Młode ziemniaki, oprócz cudownie delikatnego smaku, mają jeszcze jedną zaletę — bez przeszkód można je spożywać ze skórką. Wystarczy kilka aromatycznych dodatków, by mieć świetną bazę na obiad lub dodatek do grilla. Poznaj najprostszy przepis na pyszne młode ziemniaki z piekarnika.

Polskie młode ziemniaki to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych produktów dostępnych na lokalnym rynku. W kilka chwil przygotujemy z nich wspaniałe danie, którym będzie zajadała się cała rodzina czy przyjaciele.

Składniki na młode ziemniaki z piekarnika

Z podanych poniżej składników wychodzi ok. 4-5 porcji. Wszystko jednak zależy również od tego, czy młode ziemniaki z piekarnika mają być dodatkiem, czy osobnym daniem.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3 główki czosnku
  • po 1 łyżeczce: cząbru, granulowanej cebuli, kurkumy, majeranku, mielonego kminku, pieprzu, słodkiej papryki, soli oraz suszonej kolendry
  • szczypta suszonej papryki chilli

Pieczone młode ziemniaku to idealny wybór na letni obiad. Wystarczy gzik, kefir czy zsiadłe mleko, by stworzyć pyszne danie. Równie dobrze komponują się także z sadzonym jajkiem. Ponadto pieczone młode ziemniaki to także świetny dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Wystarczy podać je z sosem czosnkowo-koperkowym i mamy idealny dodatek do spotkań ze znajomymi przy grillu.

Młode ziemniaki z piekarnika — sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy z nadmiaru piasku i ziemi. Jeśli jest taka potrzeba, to korzystamy z gąbki. Pamiętajmy, żeby ich nie obierać. Następnie je dokładnie suszymy i odkładamy na bok. Gdy mamy dość duże młode ziemniaki lub chcemy uzyskać mniejsze porcje, możemy je pokroić na pół, a nawet na ćwiartki. W takim przypadku trzeba tylko pamiętać o krótszym czasie pieczenia.

W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie suche przyprawy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a koperek dokładnie siekamy. Do dużej miski wkładamy ziemniaki, polewamy je oliwą lub olejem i starannie mieszamy. Posypujemy je wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw, dodajemy czosnek oraz koperek i uważnie mieszamy tak, by każdy ziemniaczek był obtoczony w marynacie.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej ziemniaki. Najlepiej by było, gdyby nie dotykały się wzajemnie. Możemy również wykorzystać w tym celu naczynie żaroodporne. Jeśli w naszej misce zostanie trochę marynaty, warto nią polać kartofelki.

Długość pieczenia zależy od wielkości naszych ziemniaków oraz tego czy i jak je pokroiliśmy. Kartofle w całości będą musiały piec się około 40 minut. Połówki lub ćwiartki będą potrzebowały mniej czasu, zwykle około pół godziny. Warto obserwować je w piekarniku i wyjąć w momencie, gdy będą rumiano złote.


Zobacz też:

Te ogórki są najlepsze do kiszenia. Szukaj ich na targu

Niedługo zacznie się czas zbiorów. Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia

Tak wygląda najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie dziko, za granicą płacą za nie krocie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybkie dania