Reklama
Reklama

Prosta zupa dla zabieganych. Zrobisz ją z 3 składników, a wszyscy będą prosić o dokładkę

Każdemu z nas zdarzają się leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty na gotowanie. Co jednak zrobić, gdy głód nas nie opuszcza? Można zamówić gotowe danie albo przyrządzić w 15 minut szybką zupę kukurydzianą nazywaną roboczo zupą leniucha. Taki posiłek smakuje wspaniale, a do tego syci i rozgrzewa w chłodne, zimowe dni. Zaczniesz ją jeść częściej niż kapuśniak czy rosół.

Szybki obiad to nie tylko jajka sadzone, makaron z sosem czy kurczak z ryżem. Okazuje się, że w podobnie krótkim czasie można przyrządzić zupę kukurydzianą, która jest bardzo ciekawym daniem, a przede wszystkim smacznym i długo sycącym. Do jej przygotowania musimy użyć trzech, głównych składników tj. kukurydza, mleko i masło. Potrzebne są także przyprawy.

Jakie składniki są potrzebne do zupy kukurydzianej?

Każdy ma w lodówce mleko oraz masło i to właśnie te składniki są potrzebne do zupy kukurydzianej. Musimy dokupić tylko kukurydzę i użyć podstawowych przypraw z szafki kuchennej. Jakiej ilości składników potrzebujemy? Oto lista:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej;
  • 500 ml tłustego mleka;
  • 2 łyżki masła;
  • przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa. 

Prosty przepis na zupę kukurydzianą

Na początek należy odcedzić kukurydzę z zalewy i przełożyć ją do garnka. Następnie podsmażamy ją na wolnym ogniu, do momentu, aż zacznie się rumienić. 

W kolejnym kroku dodajemy masło do kukurydzy i całość gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie dolewamy mleko i zmniejszamy moc palnika. Kukurydza musi się rozpadać. 

Następnie doprawiamy zupę według uznania. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor, to możemy dodać szczyptę kurkumy.

Na koniec warto zblendować zupę kukurydzianą na gładki krem za pomocą ręcznego blendera. Możemy jeść ją z grzankami, które smarujemy przyprawami lub masłem czosnkowym i podpiekamy w piekarniku. Wspaniale smakuje także z popcornem lub w mięsnej wersji z chipsami z boczku.

Taką zupę kukurydzianą możemy również zrobić na bulionie. W takim przypadku musimy pamiętać o dodaniu sporej ilości śmietany kremówki. 

Zobacz też:

Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka

Ten biszkopt zrobisz na patelni. Wyjdzie puszysty jak chmurka

Tak zrobisz rosę na serniku. Jeden szczegół ma znaczenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa