Reklama
Reklama

Próbowałeś loukumades? Najlepszy przepis na pączki w greckim stylu

Loukumades czy lokma w Polsce częściej występują po prostu jako greckie pączki. Od rodzimych zdecydowanie odróżniają je niewielkie rozmiary, kulki nie są wiele większe niż orzechy włoskie. Wspólny jest za to sposób wypieku, a raczej smażenia w kąpieli gorącego tłuszczu. Jak przyrządzić loukumades i poczuć smak Grecji w swoim domu?

Greckie pączki z Egiptu. Czym są loukumades?

Te minipączki kojarzone są przede wszystkim z Grecją, choć prawdopodobnie pochodzą z terenów dzisiejszego Egiptu. Pierwsze wzmianki o ich wysmażaniu pochodzą z XIII wieku, loukumades pojawiają się też w jednej z baśni w "Księdze Tysiąca i Jednej Nocy". Obecnie można je spotkać w przeróżnej postaci, tak jak nasze pączki loukumades pozwalają na sporo inwencji twórczej. Poza Grecją jada się je także w na Cyprze, w Turcji i większości krajów arabskich.

W tradycyjnej formie to niewielkie kulki z ciasta drożdżowego moczonego w miodzie i smażonego na głębokim tłuszczu w orzechowej lub cynamonowej posypce. Różne wariacje dotyczą przede wszystkim posypki, albo dodania polewy (np. czekoladowej), choć niektóre regionalne receptury ingerują w skład samego ciasta, do którego nakazują dodawać starte ziemniaki. 

W poniższym przepisie powstrzymamy się jednak od takich dodatków i postaramy się uzyskać możliwie najbardziej tradycyjną formę. Sam proces nie jest bardzo skomplikowany, jednak wymaga trochę czasu i staranności. Najważniejsze to uzyskać dobrą konsystencję ciasta - kiedy opanujemy ten element, możemy bawić się dodatkami wedle własnych kulinarnych upodobań.

Przepis na loukumades. Pamiętaj, żeby woda była letnia

Najważniejsze jest ciasto - dlatego musimy pilnować się proporcji. W poniższym przepisie szklanka to 250 ml. Poza tym musimy uważać, żeby nie pomylić łyżki stołowej z łyżeczką do herbaty. Z podanych składników otrzymamy ok. 60-65 minipączków. 

Aby przyrządzić loukumades w swojej kuchni będziemy potrzebowali:

Ciasto

  • szklanka letniej wody
  • szklanka letniego mleka
  • 50 g drożdży (lub 15 g drożdży instant)
  • 450 g mąki
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • szczypta soli (1 mała, płaska łyżeczka)
  • olej do smażenia

Polewa

  • miód (na naszą porcję przynajmniej 300 g)
  • mielone lub siekane orzechy
  • cynamon w proszku

W przygotowaniu greckich pączków kluczową rolę odgrywa temperatura konieczna do właściwego wyrośnięcia drożdżowego ciasta.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy rozczyn krusząc drożdże, dodając łyżkę cukru i mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy łyżkę mąki i znowu dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy 200 ml wody (ok. 3/4 szklanki) i odstawiamy na ok. 20-30 minut. W przypadku suchych drożdży mieszamy je z cukrem w wodzie do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy na 5-10 minut.

2. Mieszamy rozczyn i wszystkie pozostałe składniki ciasta mikserem ustawionym na wysokie obroty (pozostała woda i mleko mają być letnie w momencie łączenia). Ciasto odstawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).

3. Rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Temperatura jest odpowiednia jeśli po zanurzeniu odrobiny przygotowanego ciasta słyszymy skwierczenie. 

4. Teraz przyda się nieco zdolności manualnych – można powoli formować kulki i z pomocą łyżki delikatnie wkładać do oleju. Można też nabrać nieco ciasta w dłoń i "wyciskać" niewielkie kulki przez obręcz uformowaną z kciuka i palca wskazującego wprost na łyżkę zanurzoną wcześniej w oleju (w oddzielnej miseczce, nie tym z patelni). Tak robią nieco bardziej wprawieni cukiernicy, a opanowanie tej metody pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

5. Zapełniamy patelnię tylko do momentu, w którym loukumades mogą w miarę swobodnie pływać w oleju, nie stykając się ze sobą. Podczas smażenia przyda się łyżka cedzakowa, którą możemy "wciskać" kulki w olej i obracać, aż uzyskają jednolity, brązowy kolor. 

6. Usmażone minipączki wyciągamy tą samą łyżką na ręcznik papierowy, który usunie nadmiar tłuszczu. Zanim loukumades ostygną, polewamy je obficie miodem i obsypujemy cynamonem, orzechami, jednym i drugim lub dodatkami własnego pomysłu.

Jedna taka kulka to nawet 100 kilokalorii, w tym mnóstwo z cukru, dlatego nie powinniśmy sięgać po nie zbyt często. Z drugiej strony taka przekąska wciąż będzie zapewne zdrowsza niż większość słodyczy ze sklepu (w naszym przepisie nie wykorzystujemy ani grama najbardziej szkodliwych tłuszczy trans). 

Jeżeli w te zimne styczniowe dni tęsknisz za urlopem spędzonym na greckich wyspach, to domowe loukumades według powyższego przepisu powinny choć w części przywołać najlepsze wspomnienia.

Zobacz też:

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje

Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski