Reklama
Reklama

Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować

Już za kilka dni będziemy obchodzić Święta Wielkanocne. To ostatni dzwonek na przygotowanie świątecznego menu. Jeśli uwielbiasz wymyślne wypieki, to koniecznie zrób pistacjową babkę. Z tego przepisu wyjdzie puszysta i wilgotna, a dodatkowo stanie się piękną ozdobą stołu.

Dawniej zachwycano się tylko pistacjowymi lodami. Obecnie wypieki z tymi małymi, zielonymi orzeszkami robią prawdziwą furorę w cukiernictwie. Można wykorzystać je także i na Wielkanoc do zrobienia mazurka czy babki. Tym razem skupimy się na tym drugim cieście, które zachwyci każdego smakosza pistacji. 

Składniki na pistacjową babkę

Pistacjową babkę przygotowujemy z tradycyjnych składników. Oprócz tego potrzebna będzie pasta pistacjowa - najlepiej, żeby zawierała 100 proc. orzechów. Do podkręcenia zielonego koloru wypieku można dodać 1 łyżeczkę herbaty matcha. Wówczas wysypujemy ją z pastą z pistacji do masła z cukrem. Warto też udekorować ciasto lukrem. 

Jakich podstawowych składników potrzebujemy do zrobienia pistacjowej babki? Oto lista:

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej tortowej;
  • 250 g drobnego cukru;
  • 200 g śmietany 18 proc.;
  • 150 g miękkiego masła;
  • 150 g pasty pistacjowej;
  • 5 jajek;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Składniki na lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru;
  • 3 łyżki ciepłej wody;
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Przepis na pistacjową babkę

Żeby zrobić pistacjową babkę, na początek mieszamy w misce mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy pastę z pistacji i całość znowu łączymy za pomocą miksera. 

Nie przestajemy miksować pistacjowej masy i dodajemy do niej po 1 żółtku, a potem zmniejszamy obroty i dolewamy śmietanę oraz dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Musi powstać gładkie ciasto bez grudek. 

W kolejnym kroku należy ubić białka na sztywną pianę i wmieszać jej połowę delikatnie do masy za pomocą szpatułki. Następnie robimy to samo z resztą piany. 

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy na babkę, którą uprzednio wysmarowujemy masłem i obsypujemy mąką. Pistacjową babkę pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ten wypiek studzimy podobnie jak sernik - zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

Ostudzone ciasto wyjmujemy na kartkę i przygotowujemy dla niego lukier. W tym celu mieszamy wodę, cukier puder i sok z cytryny do momentu powstania budyniowej masy. 

Na koniec polewamy pistacjową babkę lukrem i dekorujemy ją pokruszonymi pistacjami. Ciasto jest gotowe do podania po zastygnięciu białej polewy. 

Zobacz też:

Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam

Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś

Zaskocz rodzinę w święta. Dodaj ten składnik do sałatki jarzynowej, a każdy poprosi o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy