Reklama
Reklama

Nie chcesz czekać kilku godzin, aż galaretka stężeje? Katarzyna Bosacka zdradza, jak przyspieszyć ten proces

Masz ochotę na galaretkę, jednak nie chce ci się czekać na jej długie tężenie? Katarzyna Bosacka pokazała patent, dzięki któremu masa tężeje w mgnieniu oka. Filmik z poradą można zobaczyć na Instagramie gwiazdy. Jak zatem szybko przygotować ten popularny przysmak? Odpowiadamy.

Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka, która od wielu lat uczy Polaków zdrowego i świadomego odżywiania. Na swoim Instagramie dzieli się też poradami z przechowywania i przygotowywania żywności. Gwiazda poradziła, jak szybko przygotować galaretkę. 

Jak przyspieszyć proces tężenia galaretki? Rada Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka wstawiła filmik na Instagramie, na którym radzi, co zrobić, żeby przyspieszyć proces tężenia galaretki. Jaką ma radę dla swoich fanów?

Na filmiku widzimy, jak ekspertka od zdrowego żywienia w nieoczywisty sposób przygotowuje przysmak. Według jej przepisu na początek należy wlać jedną szklankę wrzątku. Następnie wsypujemy do niej opakowanie galaretki i tym razem dolewamy szklankę zimnej wody, co jest zaskakujące. 

Galaretkę szybciej będziemy mogli wstawić do lodówki dzięki dolaniu zimnej wody. To z kolei spowoduje, że błyskawicznie stężeje. 

Katarzyna Bosacka wywołała swoim instagramowym filmikiem duże poruszenie. Jedni fani byli zdziwieni, że sami nie wpadli na takie pomysł, natomiast inni dzielili się własnymi patentami na szybsze tężenie galaretki. Radzili, aby dosypać do deseru mrożone owoce, które przyspieszą ten proces. Warto wybrać mrożone truskawki, borówki, maliny czy poziomki. 

Pamiętajmy też o tym, żeby nie dodawać do tężejącej galaretki świeżych bananów, ananasów, kiwi czy mango. Owoce te spowalniają proces tężenia.

Galaretka i jej wpływ na zdrowie

Galaretka nie tylko wspaniale smakuje, ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Najzdrowsza jest ta w wersji z agarem. Dlaczego zatem warto ją jeść?

Ta popularna przekąska reguluje perystaltykę jelit. Pozwala też na zachowanie odpowiedniej ilości manganu i wapnia w organizmie, dlatego zaleca się jej spożywanie przez osoby starsze i aktywne fizycznie. Poza tym wysoka zawartość kolagenu w galaretce spowalnia proces starzenia skóry. Warto jednak wybierać tylko dobre jakościowo produkty. 

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy