Reklama
Reklama

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Pierogi to przewodnie danie na wigilijnym stole. Najczęściej robimy tradycyjne z kapustą i grzybami, jednak w tym roku warto pokusić się o zrobienie innego, lecz równie pysznego farszu. We Włoszech ma on szczególne znaczenie - przynosi bogactwo. O jakie nadzienie chodzi? Sprawdź już teraz.

Znudziły ci się tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami? Zaskocz w tym roku swoich gości i zaserwuj to danie, ale z farszem z soczewicy, cebuli i czosnku. Takie połączenie smaków zachwyci dosłownie każdego. 

Soczewica - wyjątkowe znaczenie i bogactwo wartości odżywczych

Tradycja związana z soczewicą sięga swoimi korzeniami starożytnego Rzymu. Kształt ziaren jest soczewkowaty, podobny do monety, dlatego uznano je za symbol bogactwa i dobrobytu. Włosi zajadają się daniami z soczewicą zwłaszcza w Sylwestra i Nowy Rok. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nadziać nią polskie pierogi serwowane na Wigilię. To świetny sposób na połączenie polskiej tradycji z włoską symboliką. Dzięki temu prostemu zabiegowi można dodać kolacji wigilijnej nowoczesnego akcentu.

Oprócz wyjątkowego znaczenia soczewica jest bogata w wartości odżywcze, zwłaszcza w białko. W swoim składzie ma minerały tj. żelazo, potas, fosfor, magnez. Zawarte w niej witaminy z grupy B wspomagają proces metabolizmu i produkcji krwinek czerwonych. Dobrze wpływają także na układ pokarmowy. Z kolei związki taninowe działają przeciwnowotworowo. 

Przepis na farsz z soczewicy do pierogów

Pierogi najlepiej zrobić z czerwoną soczewicą, która jest łatwa do rozgotowania i dobrze się przyswaja. Jeśli masz zieloną albo żółtą, to też możesz jej użyć. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia farszu z soczewicy do pierogów? Oto lista:

  • 1 szklanka soczewicy;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra.

Na początek przelewamy wodą surową soczewicę i gotujemy ją do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę. Te dwa składniki łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i przyprawami

Tak przygotowany farsz wykładamy na ciasto pierogowe. Następnie formujemy pierogi i gotujemy je we wrzącej wodzie. 

W Wigilię podajemy pierogi z soczewicą z zarumienioną cebulką albo z kwaśną śmietaną. Na co dzień możemy serwować je ze skwarkami. 

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski