Masz dość kiełbasy i karkówki? Tym razem wrzuć na grilla ten owoc
Sezon grillowy rozpoczął się już w maju, natomiast obecnie trwa jego pełnia. Nic dziwnego, że po tylu grillach wiele osób ma dość kiełbasy i karkówki. Może warto przy najbliższej okazji zastąpić je...owocem? Zachwyć swoich gości grillowanym arbuzem, który rozpływa się w ustach.
Nie jest nowością, że ostatnio na grillu króluje nie tylko mięso, ale także owoce i warzywa. Nie każdy słyszał o grillowanym arbuzie, który w połączeniu z warzywnymi dodatkami stanowi wspaniałe, letnie danie. Sprawdź prosty przepis i zrób grilla w wersji wegetariańskiej.
Arbuz to letni owoc o orzeźwiającym smaku, który zazwyczaj jemy samodzielnie. Można robić z niego smoothie, koktajle, napoje, desery. Stanowi też wspaniały dodatek do sałatek, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Jeśli planujesz zrobić wegetariańskiego grilla, to arbuz będzie świetną alternatywą dla kiełbasy i karkówki. Zaserwuj danie z tego owocu z warzywną sałatką, która przełamie jego słodki smak.
Arbuz przed grillowaniem należy odpowiednio zamarynować. Musi trochę poleżeć w takiej marynacie, jednak w międzyczasie możemy zrobić sałatkę z warzyw, które większość osób już ma w lodówce. Dodatkowo polecamy polać całość miodem.
Składniki na grillowanego arbuza:
- 1/4 arbuza;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka płatków chili;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Składniki na sałatkę warzywną:
- 100 g rukoli;
- 100 g pomidorków koktajlowych;
- 1/2 czerwonej cebuli;
- 1/2 szklanki pestek słonecznika;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz.
Na początek pokrój arbuza na mniejsze kawałki i usuń z nich pestki. Potem przygotuj marynatę, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek zmieszaj z płatkami chili, słodką papryką, pieprzem, sosem sojowym i olejem.
Małą ilość marynaty rozprowadź na dnie naczynia. Następnie ułóż kawałki arbuza i posmaruj je resztą płynu. Całość odstaw na godzinę.
W międzyczasie przygotuj warzywną sałatkę. W naczyniu wymieszaj rukolę, skrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w pióra oraz uprażony na patelni słonecznik. Całość polej oliwą i dopraw przyprawami według uznania.
Owoc grilluj z obu stron przez około 5 minut - musi się delikatnie przypalić. Na koniec polej go miodem i nakładaj na talerze wraz z warzywną sałatką.
Zobacz też:
Wrzuć do blendera i zmiksuj. Ten koktajl do sekret pięknej i młodej cery
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Zapobiegają anemii i spowolniają proces starzenia
Tak rybę po grecku przygotowuje Magda Gessler. Jest obłędnie pyszna