Reklama
Reklama

Lepszych klusek śląskich nie jadłeś. Wszystko, dzięki owocowemu dodatkowi

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych polskich dań. Najlepiej smakują podane z aksamitnym sosem i mięsem. Mało osób jednak wie, że za pomocą jednego dodatku można jeszcze bardziej podkreślić ich wspaniały smak. Wystarczy dodać pewien owoc. W prosty sposób staną się delikatnie słodkie, przez co idealnie będą się komponować z sosem. Spróbuj to zrobić, a jeszcze bardziej zachwycisz się kluskami śląskimi.

Ten tradycyjny polski przysmak sam w sobie smakuje wybornie i nie warto go na siłę zmieniać. Można co najwyżej lekko podkręcić smak. Z dodatkiem jednego popularnego owocu jeszcze lepiej będą komponować się z wytrawnym sosem i mięsem. Chcąc ulepszyć ich smak, wystarczy dodać do nich jabłko.

Kluski śląskie najlepiej smakują podane z sosem i mięsem

Kluski śląskie są łatwe w wykonaniu i można je podać z wieloma dodatkami. Po wczorajszym obiedzie została odrobina ziemniaków? Zrób z nich kluski. Z ich przygotowaniem poradzi sobie absolutnie każdy. W dodatku ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Aby zrobić kluski śląski, potrzebne są jedynie ziemniaki i mąka ziemniaczana. W tym nie ma nic skomplikowanego. To szybki sposób na znakomity obiad, który ucieszy każdego. 

Chcąc dodać kluskom delikatnej słodyczy, wystarczy do każdej kluski wsadzić kawałek jabłka. W ten sposób nada się im lekko słodkiego posmaku, który idealnie będzie współgrać z wytrawnością sosu. Warto dać szansę tej lekkiej modyfikacji przepisu na kluski śląskie, aby przekonać się, że mogą smakować jeszcze lepiej.  

Przeczytaj również: Mięso już nigdy nie wyjdzie twarde. Wystarczy, że dodasz trzy łyżki do sosu

Przepis na kluski śląskie z dodatkiem jabłka

Jak już zostało wspomniane, wykonanie klusek śląskich jest banalnie proste. Wystarczą ziemniaki i mąka ziemniaczana. Nie musisz gotować świeżych ziemniaków, możesz użyć tych, które zostały z wczorajszego obiadu. Chcąc przygotować kluski śląskie z dodatkiem jabłka, będziesz potrzebować:  

  • 1 kg ziemniaków  
  • 250 g mąki ziemniaczanej  
  • 1 jabłko  
  • 1 jajko  
  • Sól  

Jak widać, lista składników również jest niezwykle prosta, przez co z przygotowaniem klusek śląskich poradzi sobie każdy. Wykonanie rozpocznij od obrania i ugotowania ziemniaków. Kiedy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę lub ubij je na puree. 

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj jajko oraz mogą ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pokrój jabłko w drobną kostkę. Formuj kluski, aż wyrobisz całe ciasto. W każdej klusce umieść kawałek jabłka. Nie zapomnij o zrobieniu wgłębienia palcem.  

Delikatnie wrzucaj kluski na gotującą się osoloną wodę. Gotuj je około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie ostrożnie je wyciąg i odłóż na talerz. Pozostaje już tylko podać kluski śląskie okropione samym masłem lub z dodatkami. Najchętniej zjadane są w towarzystwie mięsa oraz sosu. Wydanie klusek śląskich z dodatkiem jabłka z pewnością się do tego idealnie sprawdzi. Warto dać temu szansę.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe