Drożdżowe racuchy z przepisu mojej babci. Zrób, by przypomnieć sobie smak dzieciństwa
Karnawał trwa w najlepsze. Warto zatem przygotować drożdżowe racuchy, które królowały na stole niejednej babci. Do tej pory lubię je robić - nie tylko wspaniale smakują, ale również przypominają o czasach beztroskiego dzieciństwa. Przepis na nie jest tak prosty, że zapamiętasz go już po kilku razach robienia tej słodkiej przekąski.
Pączki, faworki i racuchy to obowiązkowe desery karnawałowe, ponieważ smażymy je na głębokim tłuszczu. Tym razem skupimy się na tej ostatniej przekąsce, która z przepisu babci wychodzi aromatyczna, delikatna i puszysta. Poza tym jest bardzo prosta do zrobienia, dlatego od dawna przygotowywano ją chętnie w czasie karnawału. Wykorzystaj tradycyjną, babciną recepturę na najlepsze drożdżowe racuchy pod słońcem.
Drożdżowe racuchy zaczęto wypiekać w Polsce już w XIX wieku. Wcześniej nazywano je reczuchami. Nazwa ta pochodziła od ukraińskich hreczuszków, jednak te placki powstawały z mąki gryczanej.
Drożdżowe racuchy na dobre zagościły w kuchni polskiej. Szczególne uznanie zyskały w kuchni podlaskiej, gdzie do tej pory serwuje się je na koniec kolacji wigilijnej.
Z tradycyjnego przepisu ta karnawałowa przekąska powstaje z mąki, mleka i jajek. Do jej spulchnienia używamy drożdży. Oczywiście nie może też zabraknąć słodzidła. Babcie obsypywały te placki cukrem pudrem.
W nowoczesnych recepturach używa się sody oczyszczonej albo proszku do pieczenia. Do racuchów można dodawać też śliwki albo jabłka.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 120 ml mleka;
- 30 g drożdży;
- 3 jajka;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka masła;
- szczypta soli;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Żeby przygotować drożdżowe racuchy, na początek musimy rozkruszyć w misce drożdże i dodać do nich: ciepłe mleko i po 1 łyżce mąki pszennej i cukru. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 15 minut, aby drożdże mogły wyrosnąć.
W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany. Stopniowo zaczynamy dodawać do nich żółtka, a potem resztę cukru.
Do powstałej masy dodajemy rozczyn, a także roztopione masło. Następnie wsypujemy resztę mąki i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto. Całość odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie zacznij smażyć drożdżowe racuchy na patelni z rozgrzanym olejem do momentu zarumienienia. Przed podaniem możesz obsypać je cukrem pudrem, co zawsze robiła babcia.
Zobacz też:
Przygotuj ziemniaki po turecku. Wszyscy będą chcieli je jeść na śniadanie, obiad i kolację
Jesteś na diecie w trakcie karnawału? Zrób sobie fit pączki
Owsianka jest już passe. Zrób to na śniadanie, a twój brzuch ci podziękuje