Cynamonowe bułeczki bez zawijania. Wychodzą miękkie i puszyste
Cynamonki to coś, co nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią. Jeżeli jednak mamy ochotę na tego typu przekąskę, a nie chcemy spędzać godzin w kuchni, możemy zastąpić je cynamonowymi bułeczkami, które zrobimy znacznie szybciej bez wyrabiania ciasta drożdżowego. Podpowiadamy, jak je przygotować, aby były miękkie i aromatyczne.
Dom pachnący cynamonem i pyszne słodkości, to coś, co kojarzy nam się z jesienią. Jednak jeżeli nie chcemy spędzać wiele czasu w kuchni i czekać aż ciasto wyrośnie, możemy zastąpić tradycyjne cynamonki pewnym szybkim i łatwym przepisem. W ten sposób otrzymamy pyszne, miękkie bułeczki.
Szukając alternatywy dla tradycyjnych cynamonek, warto sięgnąć po przepis, który jest znacznie szybszy i łatwiejszy. Dzięki niemu przygotujemy smaczne, mięciutkie cynamonowe bułeczki. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.
Zaletą tego rozwiązania jest to, że nie wymagają wyrabiania ciasta drożdżowego, więc możemy je zrobić bez wcześniejszego planowania, gdy na naszym progu pojawią się niespodziewani goście, ponieważ nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.
Co więcej, nie ustępują one w smaku tradycyjnym cynamonkom. Mają przyjemną, puszystą strukturę i słodki, aromatyczny posmak. Całość zwieńcza pyszny lukier, którym są polane bułeczki. Warto więc wypróbować te pyszne, niewymagające wypieki. Dzięki nim zachwycimy domowników oraz gości, przygotowując słodką przekąskę w mniej niż pół godziny.
Zaletą tego przepisu jest nie tylko szybkość jego przygotowania, ale także to, że do zrobienia cynamonowych bułeczek, nie będziemy potrzebowali wielu skomplikowanych składników. Większość z nich na pewno mamy już w swojej kuchni. Oto niezbędne produkty:
- 150 g mąki tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g jogurtu greckiego gęstego,
- 2-3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1/4 łyżeczki wanilii,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżeczka mleka.
Czytaj również: Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień
Pierwszym krokiem do zrobienia pysznych bułeczek cynamonowych, jest rozgrzanie naszego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Następnie w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do tego jogurt grecki, mieszając składniki na początku łyżką, a potem przez krótki czas palcami.
Z powstałego ciasta formujemy kulę, którą dzielimy na cztery części. Z każdej z nich robimy wałek i kroimy go na kawałki, powinniśmy uzyskać około 26 porcji. Każdy z kawałków należy obtoczyć w dłoniach, nadając mu kulisty kształt. Następnie w misce łączymy roztopione masło z cynamonem oraz mieszanką cukru. Wrzucamy do tego nasze kulki i obtaczamy je w posypce.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pozostałą posypką. Pieczemy przez około 15-20 minut do momentu, aż bułeczki cynamonowe staną się złociste. W tym czasie robimy lukier, mieszając cukier puder, wanilię i mleko. Po lekkim ostudzeniu bułeczek polewamy je lukrem.
Zobacz też:
Właśnie jest szczyt sezonu. Ten makaron będzie hitem w twojej kuchni
Wszyscy wkoło chorują? Przygotuj złoto w płynie i unikaj przeziębień
Przepis Ewy Wachowicz na kapustę kiszoną. Wychodzi najlepsza dzięki takim proporcjom