Błyskawiczna tarta, którą zrobisz z tym, co akurat masz w lodówce. Idealna do niedzielnej kawy
Zastanawiasz się, co przygotować do niedzielnej kawy? Mamy dla ciebie rozwiązanie idealne. To ciasto jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także pyszne. Każdy, kto go spróbował, opisuje je jako "niebo w gębie". Musisz tego spróbować! Poznaj przepis na chrupiącą tartę z karmelem i orzechami laskowymi.
Kruchość tarty, cudowny karmel i chrupiące orzechy. To połączenie idealne. Do przygotowania chrupiącej tarty z karmelem i orzechami laskowymi będzie ci potrzebna:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 175 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 200 g orzechów laskowych,
- 220 g cukru,
- 220 g mąki pszennej,
- 240 g śmietanki 30 proc.,
- 60 g cukru pudru,
- sól.
Karmel do tego przepisu możesz przygotować na dwa sposoby: klasyczny, słodki krem lub z dodatkiem soli, czyli solony karmel. Polecamy jednak tę drugą metodę, gdyż świetnie przełamie słodycz tarty i idealnie skomponuje się z orzechami laskowymi. Możesz także dodać inne ulubione orzechy — włoskie, ziemne czy makadamia.
Sprawdź również: Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka
Zacznij od przygotowania ciasta na tartę. Do miski wrzuć łyżkę kwaśnej śmietany, 130 g zimnego i pokrojonego masła, żółtka, przesianą mąkę i cukier puder oraz szczyptę soli. Szybko ugnieć do połączenia składników, uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyłóż na formę do tarty, podociskaj brzegi i nakłuj widelcem. Piecz przez 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Sprawdź również: Są zdrowe i smaczne, ale te osoby powinny ich unikać. Sprawdź, czy rzodkiewki są dla ciebie
Gdy ciasto stygnie, przygotuj masę karmelową z orzechami. Posiekaj orzechy laskowe. Na czystą i suchą patelnię (lub rondelek) wysyp cukier i podgrzewaj bez mieszania, aż powstanie karmel. Do karmelu dodaj 45 g zimnego masła i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj śmietankę i łyżeczkę soli (lub mniej). Wsyp posiekane orzechy laskowe, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Masę przelej na ciasto. Możesz udekorować tartę orzechami laskowymi — w całości lub połówkami. Tartę z karmelem i orzechami wstaw na półtorej godziny do lodówki. Smacznego!
Zobacz też:
Tę szarlotkę zrobisz w airfryerze. Szybki, prosty i tani sposób na ostatnią chwilę
Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, że goście wciąż proszą o dokładki
Wielu uważa ją za ozdobę świątecznego stołu. Mało kto wie, że pomaga spalić boczki i odmładza